O lege care nu lucrează

Acum exact 10 ani, pe data de 22 iulie 2005, Parlamentul Republicii Moldova adopta Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria), un document absolut necesar pentru a defini viziunea oficială a Republicii Moldova de reglementare a problemei transnistrene şi pentru a soluţiona propriu-zis această problemă.

Îmi amintesc bine acea şedinţă a Parlamentului, la care am participat în calitatea mea de deputat, pentru că atunci s-a întâmplat un lucru extraordinar – Legea menţionată a fost votată unanim, de către toţi deputaţii, fie că erau de la guvernare, fie din opoziţie. A fost una din puţinele zile când toate partidele parlamentare au dat dovadă de unitate în privința unei chestiuni de maximă importanţă pentru prezentul şi viitorul ţării.

Din păcate, această Lege bună şi care e una de actualitate şi în ziua de astăzi, a rămas doar pe hârtie. Cineva ar putea spune că există motive obiective, dat fiind poziţia total neconstructivă a Tiraspolului, dar şi a Rusiei, în calitatea sa de stat mediator şi garant. Da, sunt de acord că aici avem o mare problemă, dar să nu uităm că Legea menţionată are şi prevederi la implementarea cărora se poate lucra chiar şi în aceste condiţii. Spre exemplu, aş vrea să întreb: de ce nu se mai face nimic pentru ca Rusia să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria, aşa cum s-a angajat s-o facă în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul? De ce oficialii de la Chişinău au abandonat acest mesaj care trebuie promovat în permanenţă? Sau, o altă întrebare: ce s-a făcut, atât în cadrul formatului de negocieri existent, dar şi în afara lui, pentru demilitarizarea şi democratizarea Transnistriei?

Şirul acestor întrebări poate fi continuat, dar şi aşa e clar că nu se face nimic pentru implementarea acestei Legi atât de importante.

2 Comments

 1. =Conu Dacu= /

  Ne-Stimate domnule Vicu Untilă,
  /utilizez forma de Vicu,
  căci Veaceslav este un nume rusesc ocupant/

  http://untila.md/atitudini/o-lege-care-nu-lucreaza/

  Pe acest blog mereu vă plângeți de ceva
  din Guvern, din Parlament, etc. că nu funcționează.
  Dar, domnule deputat PL,
  Dvs. sunteți Președintele Comisiei pentru Securitate din Parlament.
  Și mai sunteți și Vice-Președintele PL !
  Aveți puteri mari !
  De ce nu vă suflecați mânecile și să vă apucați de treabă,
  să faceți ceva concret și să nu vă mai văicarați ghimpește.
  A Propos,
  dacă sunteți Președintele acestei Comisii de Securitate,
  de ce ati acceptat la 13 mai 2015 arestarea și deportarea peste Prut în Europa Liberă a lui Georgică Simion,
  un lider unionist vest-moldovean din Focșani ?
  Asta este pro-europenismul Partdidului Liberal Ghimpist?
  – Sau nu știți că noua partajare a funcțiilor bănoase din Stat, iarăși vinde SIS -ul KGB-ist tot Partudului Liberal ?
  Așa cum a fost și în 2009.
  Deci, de ce până acum, timp de 6 ani, PL Ghimpist
  nu a reformat SIS-ul KGB-ist rusofon ruso-fil anti-romănesc
  și anti-unionist din Chișinău ?
  De ce mențineți decizia abuzivă a deportării lui Georgică Simion
  /iar pe teroriștii din Tiraspol îî transportați cu pază guvernamentală la aeroportul din Chișinău ?

  -Sau o altă temă –
  în calitatea Dvs. de Președinte a Comisiei de Securitate,
  de ce nu puneți problema destituirii unui anumit Osipov din Guvernul vostru, pentru trădare de Stat și colaborare cu teroriștii de la Tiraspol și Moscova ? De ce ?

  Oare chiar Partidul Liberal este într=adevăr pro-european și democratic sau e o altă cloacă
  de interese mafiotice anti-românești și anti-unioniste ?
  Rușine !
  ————————————————–
  N.B.
  Și de ce oare manipulați cu comentariile pe acest blog ?
  De ce nu lăsați mesajele la vedere ?
  Doar asta ati învățat pe la organizațiile internaționale
  de transport cât ați lucrat la Geneva ?
  Să vă lamentați și să scânciți ?
  Un asemenea bărbătoi oglindit ?
  P.S.
  Acest mesaj critic /dreptul democratic european la opinie/
  va fi republicat pe toate forumurile democratice din Chișinău.
  Salve !

 2. C.Moraru /

  E adevarat, anumite mesaje trebuie promovate in permanenta, pentru ca ideile cuprinse in ele sa fie treptat asimilate de opinia publica, sa devina „normale”.
  Mai ales ca in cazul mentionat, e vorba chiar de normalizare, situatia stationarii trupelor rusesti pe teritoriul Moldovei fiind una anormala, pentru ca incalca un acord international, semnat de Rusia.
  E drept ca Rusiei nu-i pasa de dreptul international, se comporta grosolan si violent, batandu-si joc chiar si de propriile angajamente.
  Domnule Untila, daca veti fi ministru, sa nu ezitati a sublinia, in fiecare conferinta de presa, ca R.Moldova se confrunta cu „forte de ocupatie”, cu prezenta „ilegala” si samavolnica a militarilor rusi. De aceea, Moldova are nevoie sa fie pregatita, la nivel de mental colectiv si de dotare cu echipamente, sa isi elibereze teritoriul national, cu sustinerea aliatilor ei puternici din UE si NATO !
  Succes in cariera Dvs !

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast