Interviu pentru Europa Liberă: „R. Moldova trebuia de mult să-și ocupe locul ei în familia europeană, cum au făcut-o țările baltice”
Salarii și pensii mai mari, legislație dură și schimbare de mentalitate, promit deputații care reprezintă majoritatea în Parlament, a declarat Europei Libere, Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal, deputat, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Parlamentarul vorbește despre realizările și eșecurile din perioada tranziției, unde o bună parte a populaţiei încă nu simte că ar face parte dintr-un stat cu adevărat împlinit.
Veaceslav Untilă: „Am avut multe victorii, dar am avut și foarte-foarte multe ratări. Republica Moldova demult trebuia să-și ocupe locul ei în familia europeană, cum au făcut-o Țările Baltice, demult trebuia să diminueze corupția, demult trebuia să hotărâm probleme ce țin de limbă, de identitatea noastră. Dar, deocamdată, batem pasul pe loc și îmi pare foarte-foarte rău.”
Un bilanț în dialog cu Veaceslav Untilă, vicepreședintele PL
Europa Liberă: Și pe toate acestea urma să le facă clasa politică.
Veaceslav Untilă: „Da, eu sunt de acord, o mare vină o poartă clasa politică, dar această clasă politică permanent a fost presată, debusolată, buimăcită. Și toate acele interese geopolitice, care au fost în această perioadă, între Prut și Nistru, de multe ori ne-au jucat festa.”
Europa Liberă: De ce nu au reușit guvernanții să scape țara și populația de sărăcie?
Veaceslav Untilă: „Este fraza aceasta: cu cât e mai rău, cu atât e mai bine. Cei care au interes geopolitic în Republica Moldova știau foarte bine că ei își hotărăsc problemele de siguranță a lor națională, mă refer la Rusia, la alte state, din contul siguranței naționale a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cum au făcut lucrul acesta?
Veaceslav Untilă: „Dar cum au făcut lucrul acesta? Noi niciodată, pe parcursul celor 25 de ani, nu am avut un teritoriu vamal închis. Noi am avut o gaură în hotarele Republicii Moldova. Noi am avut pe malul stâng al Nistrului un duty free european care foarte mult a atacat economia Republicii Moldova. Practic, noi nu am putut să facem față lucrurilor și din acest motiv, că nu ni s-a permis acest lucru. Și îmi pare foarte rău că tot acei care ne vor „binele”, pe parcursul acestor ani, au creat structuri politice, partide politice în Republica Moldova, care nici pe departe nu au reprezentat interesul cetățenilor noștri, care au făcut tot timpul jocuri pentru ca Republica Moldova să rămână acolo unde este ea, fiindcă, având cetățeni săraci, este ușor cu ei de manipulat.”
Europa Liberă: Și dacă factorul extern a fost atât de presant, de ce pe interior nu s-au gândit guvernanții să facă ordine la ei acasă?
Veaceslav Untilă: „Există și în continuare aceste presiuni asupra Republicii Moldova. Și atât timp cât noi vom avea formațiuni politice care reprezintă interesul altor state, va fi foarte greu noi pe interior să ne înțelegem, fiindcă este racul, broasca și știuca, toți trag în diferite părți.”
Europa Liberă: Unii, în general, spun că nu există o mare diferență între felul cum guvernează partidele de stânga și cele de dreapta.
Veaceslav Untilă: „Atunci când noi, în 2009, am demolat comunismul și au venit forțele democratice, sincer ne-am bucurat, aveam lacrimi în ochi atunci că am izbutit – că a fost foarte greu – grație tinerilor noștri care au ieșit în piață și, până la urmă, s-au dezamăgit și ei. Și eu sunt dezamăgit că noi nu am demonstrat, în primul rând, că democrația este mai puternică decât formațiunile de stânga, nu am demonstrat cetățenilor Republicii Moldova, și am avut o mare posibilitate să facem lucrul acesta, dintr-un motiv – cineva a vrut să își bage bani în buzunar. Câți bani îi trebuiau lui? Chiar un miliard?!”
Europa Liberă: Și miliardul acesta e în buzunarul doar al unui om?
Veaceslav Untilă: „Nu. Nu, acest miliard a fost furat începând cu guvernarea comunistă, chiar și Kroll a dat datele acestea, cunoaștem foarte bine Partidul Comuniștilor, președinții Republicii Moldova care au fost implicați în chestia aceasta. Eu nu vreau să numesc nume că merge ancheta. Și eu chiar, având acum o funcție de președinte al Comisiei pentru securitate națională, sunt cel care am un control parlamentar asupra îndeplinirii legilor și anume la capitolul combaterea corupției. Și eu stau de veghe, și văd cum se mișcă lucrurile la capitolul întoarcerea banilor. Noi trebuie să recăpătăm încrederea cetățenilor în democrație. Democrația, pur și simplu, nu are alternativă.”
Europa Liberă: Dar cum se recâștigă această încredere? Dacă sondajele de opinie arată că instituțiile statului, în primul rând, guvernul, Parlamentul și Președinția sunt sub 10% în topul încrederii cetățeanului. Lumea e disperată. Lumea e revoltată. Lumea încearcă să protesteze ca să obțină un trai decent.
Veaceslav Untilă: „Eu le dau dreptate. Dar, atunci când am creat această majoritate parlamentară, știți că și Partidul Liberal, pe care îl reprezint, face parte din această majoritate, ne-am gândit foarte bine cum să o facem. Eram conștienți că, călcam în deșert, într-un fel, dar am pus în primul plan, am pus interesul național. Noi nu am vrut să schimbăm cursul european al Republicii Moldova, știind apriori că noi vom avea lovitură de imagine și că cetățenii Republicii Moldova nu ne vor înțelege până la bun sfârșit. Am făcut acest pas. Și noi vedem lucruri bune.
În primul rând, este o voință politică de a duce lucrurile pe calea cea bună în Republica Moldova. Ușor diminuează prețurile. Ușor au început să crească pensiile. Sper că vom începe să vorbim și despre salarii majorate. Este foarte important ca partenerii noștri de dezvoltare să aibă și ei încredere fiindcă după furtul acestui miliard nu este ușor să dai bani, fără să ai un control garantat asupra acestor bani. Și dacă noi, pe parcursul următorilor doi ani și jumătate, trei ani pe care îi avem, vom demonstra unele performanțe, dar eu vreau foarte mult ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă că democrația este mult mai superioară decât acele politici dezastruoase pe care le duc formațiunile de stânga.
Noi, dacă vom face acest lucru, eu cred că și la viitoarele alegeri cetățenii Republicii Moldova ne vor ierta într-un fel pentru pasul pe care l-am făcut noi, liberalii, dar credeți-ne, l-am făcut conștient, știind din start că facem un lucru în detrimentul formațiunii politice. Dar, cum spunea liderul nostru, dnul Ghimpu, suntem și oameni de stat, în afară de oameni politici”.
Europa Liberă: PL a fost și rămâne promotorul ideii integrării euroatlantice. Ce șanse are integrarea euroatlantică pentru Moldova?
Veaceslav Untilă: „Noi în această majoritate am venit fiecare cu ideologia sa. De la bun început ne-am înțeles că există niște lucruri pe care noi suntem obligați să le spunem. Noi n-o să le spunem în cadrul majorității, n-o să le spunem atunci când suntem toți împreună, dar fiecare în parte continuăm să ne facem politica noastră. Sondajele arătau, până la campania electorală, că aceste doleanțe le împărtășesc circa 10-15% din populația Republicii Moldova. După campania electorală, după ce noi permanent promovăm această idee, deja 22-25% din cetățeni împărtășesc acest lucru, ceea ce ne bucură.”
Europa Liberă: Iar Parlamentul, recent, a adoptat o cu totul altă decizie.
Veaceslav Untilă: „Asta a fost decizia majorității de stânga. Este o chestie ideologică. M-a deranjat în această declarație un singur lucru: s-a vorbit despre integritatea Republicii Moldova, despre neutralitatea ei permanentă, dar, dacă noi avem nevoie de neutralitate permanentă, de ce, în acest caz, nu am cerut ca armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, de pe malul stâng al Nistrului, să fie retrasă? Așa, lucrurile se așezau la locul lor. Adică au făcut o declarație dar, în niciun caz, nu au dorit să se supere rușii cumva.”
Europa Liberă: Dacă Republica Moldova ar cere ca tot arsenalul militar din stânga Nistrului, inclusiv militarii, să treacă în subordinea Ministerului Apărării de la Chișinău, Moscova ar accepta această ofertă?
Veaceslav Untilă: „Noi am ratat această posibilitate în anul 1990. A fost așa o posibilitate și a fost ratată de noi. Acum evacuarea munițiilor practic este imposibilă, pentru că astăzi Rusia este în război cu Ucraina, care nu va admite, în niciun caz, ca pe teritoriul ei să fie transportate muniții care pot fi aplicate în acțiunile de luptă. De aceea, cred că până nu se vor stabili niște relații de alt gen între Rusia și Ucraina, acest depozit european de la Cobasna nu va fi putut fi retras de pe teritoriul Republicii Moldova. Și, atât timp cât acest depozit va fi pe teritoriul Republicii Moldova, Federația Rusă va avea și un argument de ce ține aici acest grup militar, argumentând prin necesitatea de a păzi acest depozit de armament.”
Europa Liberă: Până la normalizarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, lăsați să se înțeleagă că ar fi fără șanse identificarea unei soluții pentru problema transnistreană?
Veaceslav Untilă: „Nu, în niciun caz nu am vrut să spun acest lucru. Săptămâna trecută au fost în vizită în Republica Moldova reprezentanții acelui format „5+2”. Germania a preluat președinția de la 1 ianuarie și Cord Meier-Klodt, care este reprezentantul Germaniei, a vizitat Republica Moldova, a fost o întâlnire la nivelul conducerii Parlamentului, unde s-a vorbit că este necesar de urgență să începem negocierile în formatul „5+2”. Sper că atât timp cât Germania va deține președinția, lucrurile se vor mișca spre bine, fiindcă Germania a susținut permanent Republica Moldova în soluționarea acestui conflict.”
Europa Liberă: Dar, în ultimii ani, părerile s-au împărțit, o parte pledează pentru ideea reunificării celor două maluri ale Nistrului, altă parte, și din experți, și din politicieni, spun cu text deschis, că Moldova nu ar avea nevoie de Transnistria, pentru că acest proces de reunificare ar costa foarte mult.
Veaceslav Untilă: „Nu avem dreptul să cedăm nicio palmă de pământ. Nu putem să refuzăm aceste de teritorii, dar mai mult de cetățenii Republicii Moldova care în 1992 au luptat cu arma în mână pe malul stâng al Nistrului, apărându-și localitățile în care trăiau. Noi o să-i trădăm într-un fel. N-o să fie ușor, dar trebuie să găsim acel statut special acordat malului stâng.”
Europa Liberă: Unii insistă pe ideea federalizării Republicii Moldova.
Veaceslav Untilă: „Cuvântul „federalizare” pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului a devenit un cuvânt batjocoritor. Și nu cred că o să fie acceptat. În linii mari, nu este important cum se va numi, este important care vor fi competențele, care vor fi împuternicirile acestei autonomii. Noi avem un exemplu foarte bun de urmat, este Autonomia Găgăuză în care, în linii mari, Republica Moldova a demonstrat niște performanțe în relațiile cu minoritățile naționale. Noi am putea să facem acest lucru și pentru malul stâng al Nistrului, chiar dacă nu este vorba de minorități naționale, să le dăm un statut special și pentru o perioadă de 15-20 de ani, să încercăm să apropiem aceste maluri, fiindcă nu vom putea să mergem deodată, din motiv că pe malul stâng al Nistrului au fost 25 de ani spălare de creiere și cetățenii, mai ales, tinerele generații gândesc altfel, în Transnistria noi trebuie să îi învățăm ce înseamnă democrație, ce înseamnă decriminalizarea acestei zone, etc., etc.
Și din moment când se vor apropia aceste două maluri, vom putea vorbi chiar și de o regionalizare sau eu știu cum am numi-o, dar chiar și de reîntregirea Republicii Moldova, că până la urmă cetățenii simplii nu au interese politice sau geopolitice. Ei vor să trăiască bine, să aibă pensii bune, salarii bune. Și este un lucru la care trebuie, în lini mari, toți politicienii să se gândească.”
Europa Liberă: Dar ce e mai cu șansă: reunificarea celor două maluri ale Nistrului sau reunificarea celor două maluri ale Prutului?
Veaceslav Untilă: „Ambele au șanse. Eu tot timpul am promovat ideile românismului în Republica Moldova. Fac acest lucru de câte ori este posibil. Eu cred oricum că ambele au șanse și ar fi foarte bine ca aceste lucruri să se întâmple cât mai curând, ca să schimbăm nivelul de viață din Republica Moldova. Un singur lucru poate să se întâmple, că de mâine toți ne aflăm în Uniunea Europeană. Peste noapte poate să se întâmple acest lucru, dar nu se va întâmpla atâta timp cât vom avea aceste presiuni și acest război informațional în Republica Moldova.
Toate canalele care sunt difuzate pe teritoriul Republicii Moldova bagă zâzanie între minoritățile naționale, încearcă să arăte România ca o țară săracă, o țară care nu are viitor. Dar noi mergem acolo, noi vedem care este cultura, care este starea drumurilor, cum merge economia, cum merge combaterea corupției la ei, cum lucrează DNA. Sunt niște lucruri care ar prinde foarte bine și la noi aici, în Republica Moldova. Din păcate, cu cât mai prost trăim noi, aici, în Republica Moldova, cu atât mai mulți cetățeni se gândesc la unificarea malurilor Prutului.”
Europa Liberă: Moldova, de la consumator de securitate, poate ajunge să fie și furnizor de securitate? Și, în general, cine asigură securitatea statului?
Veaceslav Untilă: „Noi deja de vreo doi ani suntem și furnizori de securitate, din momentul când am început să participăm la toate misiunile internaționale, prin pacificatori, mă refer și la acel contingent pe care îl avem acum în Kosovo. Republica Moldova a devenit și un furnizor de securitate.”
Europa Liberă: Chiar dacă are un conflict pe teritoriul său?
Veaceslav Untilă: „Chiar dacă are un conflict înghețat. Da, acest conflict înghețat ne așează în categoria țărilor care au probleme la capitolul securitate. Dar, pe de o parte, relațiile pe care le avem noi cu NATO, relațiile pe care le avem noi cu țările europene ne permit să avem și statutul nu numai de consumator de securitate, dar și de furnizor de securitate.”
Europa Liberă: În calitate de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, există suficienți agenți străini pe teritoriul Republicii Moldova care să încurce sau să ajute la dezvoltarea statului?
Veaceslav Untilă: „Pe teritoriul Republicii Moldova se întâlnesc mai multe servicii speciale. Dar ne deranjează cel mai mult că Federația Rusă, toate serviciile pe care le are, toate sunt reprezentate aici, în Republica Moldova. Și chiar au oficii la Tiraspol și ei sunt cei care în principiu duc acest război informațional împotriva Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Și autoritățile de la Chișinău ar fi impotente în fața acestor riscuri?
Veaceslav Untilă: „Nu ar fi impotente. În primul rând, nu poți să compari un serviciu cu altul, fiindcă noi avem de toți 900 de oameni care lucrează în serviciul de inteligență al Republicii Moldova. Pe de altă parte, noi nu avem pachetul de legi necesar pentru combaterea terorismului, nu mai vorbesc despre serviciul contrainformativ care trebuie să fie în Republica Moldova. Noi încă nu avem o lege care ar sta la baza serviciul de contrainformație și informație. Deja este proiectul de lege în Parlament.”
Europa Liberă: Când va fi adoptat?
Veaceslav Untilă: „Este foarte greu să spun pentru că, pe de o parte, noi vorbim de drepturile cetățeanului, noi nu vrem să îngrădim drepturile cetățeanului, nu vrem să ne implicăm în viața lui personală, dar orișice serviciu de inteligență, orișice activitate specială sau operativă, cum spunem noi, ea intră în viața personală a cetățeanului. Și noi acum lucrăm foarte mult ca să nu aibă de suferit oamenii simpli. Adică să fie implicați în toate aceste lucruri oamenii care se ocupă cu diferite lucruri proaste, cum ar fi terorismul, extremismul, lucruri care acum se întâmplă în Europa.
Motivele acestea, pe de o parte, ne impun cât mai repede să ne mișcăm, dar pe de altă parte, protejarea cetățenilor de lucrurile proaste pe care poate să le facă aceste servicii în viața lor ne țin și nu putem merge foarte repede la acest capitol. Dar aceste lucruri vor apărea în timpul apropiat.”
Europa Liberă: Dar cum ați defini dumneavoastră o relație bună dintre Chișinău și Moscova?
Veaceslav Untilă: „Eu nu am nimic cu rușii, îi stimez foarte mult și i-am citit pe clasicii lor. Pur și simplu, este un singur lucru: trebuie să se învețe să discute lucrurile de la egal la egal, nu este nimeni frate mai mare, unu. Și doi, nu ar trebui ca să ei să își hotărască problemele de securitate națională din contul securității naționale a Republicii Moldova. Fiindcă acest interes geopolitic pe care îl au aici lovește greu, dur lovește în Republica Moldova, în nivelul economic, în securitatea la toate capitolele, începând cu cel energetic. Și în momentul când lucrurile acestea le vor înțelege, că trebuie de la egal la egal să vorbim și…”
Europa Liberă: Politicienii de la Chișinău pot discuta pe picior de egalitate cu partenerii lor de la Moscova?
Veaceslav Untilă: „Eu cred că ne vom învăța și vreau să vă spun și de ce. La „5+2”, când am avut această întâlnire cu reprezentanții acestui format, domnul președinte Candu a vorbit despre necesitatea creării unei platforme în cadrul Parlamentului Republicii Moldova care să stea în spatele negociatorilor noștri. Negociatorii noștri nu au un statut deosebit, se duc acolo, discută, dar se tem să ia decizii. Până la urmă, vine acasă și „îi ia capul” cineva pentru declarații sau deciziile care au fost luate.
Anume în acest context noi am vrea să creăm o platformă parlamentară din care să facă parte mai mulți deputați, președinți de comisii și care, într-un fel, ar fi un garant în spatele acestor negociatori, pe de o parte, i-am consulta, le-am acorda asistența necesară, dar, pe de altă parte, ei s-ar simți mai confortabil și ar simți că au pe cineva în spatele lor. Și din momentul acesta, noi vom putea vorbi de la egal la egal.”
Europa Liberă: Care e miza scrutinului prezidențial din toamnă?
Veaceslav Untilă: „Revenim la un exercițiu democratic, sunt de acord cu alegerea președintelui, dar, în cazul acesta, trebuie să mergem mai departe, până la urmă. Dacă noi revenim la alegerea directă a președintelui, președintelui trebuie să îi dăm și competențe, fiindcă este un exercițiu foarte dur, e foarte greu să ajungi în această funcție. Dar când ajungi în funcția de președinte, cetățenii, alegându-te, prin vot direct, vor avea și cerințe față de acest președinte. Dar președintele nu va putea face multe lucruri. Va da ordine, medalii, grade, va face politică externă. Și gata, aici se limitează competențele președintelui.”
Europa Liberă: Pe parcursul celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, legea s-a făcut mai degrabă satisfăcând ambițiile unui politician, unui grup de politicieni. Și foarte rar s-a pus în capul mesei interesul național. De ce?
Veaceslav Untilă: „Și interesul național a fost pus în capul mesei permanent…”
Europa Liberă: Când?
Veaceslav Untilă: „…dar s-au făcut și jocuri.”
Europa Liberă: Ian spuneți-mi când și a avut și șansă.
Veaceslav Untilă: „Atâta timp cât am promovat valorile democratice în Republica Moldova, atât timp cât am pus cetățeanul în frunte la toate, atât timp cât legile au fost pentru cetățenii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: „Cetățeanul, fiind pus în frunte” trăiește într-o țară coruptă, într-o țară săracă, unde mai degrabă omul alege să pună mâna pe valiză și să plece.
Veaceslav Untilă: „Dar nu că alege, el deja a ales calea aceasta. Sunt foarte mulți cetățeni care au plecat. Este rezultatul acestei competiții politice din Republica Moldova cu influența intereselor geopolitice din zonă. Nu vreau să spun că politicienii la noi sunt răi, răi cu totul, fiindcă uitați-vă ce se întâmplă, vorbim de corupție și atunci când facem sondaje sociologice, la capitolul cei mai corupți și cu cea mai puțină încredere este Parlamentul Republicii Moldova. Dar este și o glumă: „Măi, tu ai luat mită în Parlament vreodată?”. – „Nu, n-am luat”. – „Dar de ce?”. – „Nu mi-a dat nimeni”. Nu este corupția în cadrul Parlamentului. Noi, legiuitorii, nu avem tangențe cu corupția. Corupția este în executiv. Corupția este în administrația publică centrală și locală.”
Europa Liberă: În multe cazuri deputații au avut și afaceri. Și de aici lumea e deranjată.
Veaceslav Untilă: „Posibil.”
Europa Liberă: Cel care face politică ar trebui să lase afacerile.
Veaceslav Untilă: „Dar legea interzice. Politicienii pot să fie doar fondatori la unele întreprinderi. Politicienii nu pot face afaceri. Adică cei care și-au fondat niște afaceri și au rămas fondatori, mă rog, pot să o ducă și mai departe. Pot să câștige încă din munca didactică la instituțiile de învățământ.”
Europa Liberă: Eu v-am pus întrebarea în intenția că ați înțeles că ei țin „acoperișul” cuiva.
Veaceslav Untilă: „Țin „acoperișul” cuiva, dar încă o dată zic: corupția, luarea de mită, toate aceste lucruri nu sunt în Parlament.”
Europa Liberă: Traseismul nu e corupție politică?
Veaceslav Untilă: „Traficul de influență poate să fie, lobbyismul, poate niște chestii de acestea să fie în Parlament. Dar nu le-am văzut eu. Deocamdată nu au fost implicate. În afară de aceea că s-au votat niște legi, când a fost chestia cu miliardul, cu aeroportul, acolo, niște lucruri, da, au fost, cineva a avut un interes. Dar ei sunt trași la răspundere astăzi. Sunt 25 de oameni care merg acum pe dosarul Banca de Economii, eu sper că aceste dosare se vor finaliza ușor-ușor.”
Europa Liberă: În 25 de ani finalitatea dosarelor aproape că nu a fost cunoscută de opinia publică sau chiar nu s-a ajuns la o finalitate.
Veaceslav Untilă: „Oricum s-au mișcat lucrurile. Nu vreau să pun mâna în foc pentru cineva că justiția este foarte coruptă în Republica Moldova. Am simțit-o pe pielea mea. În 2013 am fost destituit dintr-o funcție și m-am judecat doi ani și jumătate, când această decizie trebuia să fie luată în două-trei luni de zile. Cunosc pe pielea mea proprie.”
Europa Liberă: Se poate curăța sistemul judecătoresc?
Veaceslav Untilă: „Eu cred că aceasta va fi cel mai greu în Republica Moldova, reforma justiției va fi cea mai grea.”
Europa Liberă: De ce credeți așa?
Veaceslav Untilă: „Vedeți că chiar și domnul președinte Timofti a făcut un gest, un pas…”
Europa Liberă: A ridicat salariile și toată lumea e nemulțumită pentru acest gest făcut de șefului statului.
Veaceslav Untilă: „Le-a dat de înțeles: „Oameni buni, aveți obraz, v-au ridicat salariile”. Dar ce s-a întâmplat? Lucrurile merg mai departe și chiar prețurile au crescut, oamenii râd, că este vorba de licitații și nu de acte de justiție. Cine dă mai mult, acela câștigă. Partenerii noștri de dezvoltare sunt foarte cointeresați ca aceste lucruri să meargă pe calea cea bună. Și acum orișice activități, care sunt îndreptate spre Republica Moldova de partenerii noștri, ei cer să fie foarte clar capitolul transparență cum se cheltuie banii, unde se duc banii. Ei au cheltuit foarte mult ca să facă reforma în justiție.”
Europa Liberă: Și ea a eșuat.
Veaceslav Untilă: „A eșuat. Asta este.”
Europa Liberă: Și cum se va face ordine din interior? Cei angajați ar trebui să vrea. Voința politică e decisivă.
Veaceslav Untilă: „Trebuie să vorbim la capitolul imunitate. Imunitate trebuie să aibă judecătorii, cum trebuie să aibă și parlamentarii, chiar dacă se discută acum. Dar această imunitate trebuie să fie o imunitate limitată. De pildă, la deputați trebuie să fie imunitate pentru ceea ce vorbește și scrie în cadrul exercitării mandatului. Pentru că dacă noi le vom lua această imunitate deputaților, ei vor sta numai prin judecăți, ei nu vor putea vorbi nimic. Și vor fi bătuți cei din opoziție, nu cei de la putere.
De aceea noi trebuie să avem grijă de opoziție tot timpul, că opoziția este cea care împinge societatea înainte. La capitolul judecători deja se fac niște lucruri, deja se perfectează legea. Tot ce ține de flagrant, organele de drept trebuie să facă fără a consulta Consiliul Superior al Magistraturii, organele supreme ale justiției în Republica Moldova. Dacă este informația că un judecător vrea să ia mită, mită trebuie să îi dea acestui judecător, el trebuie să fie pus în cătușe și luat în flagrant, și tras la răspundere penală pentru aceste activități. Și dacă vor fi două-cinci cazuri de acestea, ei vor începe să se învețe minte și vor înțelege că și ei sunt cetățeni de rând în Republica Moldova și sunt egali în fața legii.”
Europa Liberă: În Moldova se cunosc unul pe altul și e aproape imposibil cu metodele metodele care sunt aplicate, de exemplu, în Occident.
Veaceslav Untilă: „Sunt de acord. Dar aici cred că e mai mult la capitolul ruşine şi nume. Fiindcă toată lumea ştie care sunt judecătorii corupţi, toată lumea îi cunoaşte. Am fost invitat la o masă rotundă, în calitatea mea de preşedinte de comisie, Iniţierea de reforme în justiţie, erau mai mulţi ambasadori acolo, am intrat în această sală, m-am uitat la masa aceasta rotundă, am făcut un cerc şi am ieşit. Şi a doua zi, domnul ambasador mă întreabă: „De ce aţi plecat? Nu era loc la masă?”, zic: „Simţeam un disconfort foarte mare, dacă mă aşezam la acea masă, fiindcă nu erau persoanele care trebuiau să combată corupţia”. La acea masă erau foarte mulţi care au nume prost în justiţia din Republica Moldova. Cel puţin noi astăzi, Parlamentul Republicii Moldova, această majoritate, avem o voinţă politică de a face ordine în aceste lucruri. Mulţi nu cred, cred că e capturat.”
Europa Liberă: Dar e capturat statul Republica Moldova?
Veaceslav Untilă: „Vreau să spun că eu, în calitatea mea de preşedinte al comisiei parlamentare nu am nicio presiune din partea nimănui asupra comportamentului, deciziilor pe care le iau eu. Eu nu simt presiuni, nu m-a rugat nimeni să facă nimic împotriva cuiva sau pentru cineva.”
Europa Liberă: Poate sunt suficiente persoane care acceptă să facă?
Veaceslav Untilă: „Nu aş vrea să spun. Eu particip la aceste şedinţe la nivel de sus, este voinţă politică de a face ordine în justiţie, de a face ordine în executiv, nu sunt limitaţi în activităţi CNA şi Ministerul de Interne pentru a lua în flagrant pe oricine încalcă legea şi fac crime la locul de muncă. De aceea eu cred că peste puţin timp, jumătate de an, un an de zile şi noi aceste lucruri le vom vedea, dar avem nevoie şi de stabilitate. Fiindcă ce se întâmplă? Pe de o parte, războiul informaţională, dar aseară mă uitam la televizor şi am văzut un primar din Bălţi care zicea: „Oameni buni, veniţi în piaţă cu cauciucuri”. Noi ştim ce a fost cu cauciucurile, din Kiev, ce ar însemna. Se joacă ca un motan cu şoarecele.”
Europa Liberă: Ştiţi de ce? Pentru că statul nu e credibil, domnule Untilă.
Veaceslav Untilă: „Da, dar el vorbeşte: „Veniţi cu furca, veniţi cu sapa, veniţi cu… Şi ha, ha, ha, iată deja a spus de criza cauciucurilor”, adică îşi bate joc de stat. Şi, până la urmă, statul este abilitat cu toate pârghiile şi instrumentele necesare pentru a face ordine. De aceea, trebuie cei care au competenţele necesare să le pună în aplicare.”
Europa Liberă: Aţi spus că statul nu e captiv. Dar oligarhie are Republica Moldova?
Veaceslav Untilă: „Statul are oligarhie. Statul are foarte mult lobbyism. Statul are foarte mult cumătrism. Lucrurile se vor aşeza şi din alte motive. De pildă, s-a vorbit despre drumul care s-a construit acum la Soroca din bani americani, a fost o chestie extraordinară. Dar ştiţi că de acolo nu a putut nimeni să fure nimic? Fiindcă cei care au dat bani au pus un supervizor acolo căruia i-au plătit şapte milioane de dolari.”
Europa Liberă: Dar cine sunt oligarhii?
Veaceslav Untilă: „Oligarhii sunt oameni care au făcut bani mulţi şi care sunt foarte bogaţi.”
Europa Liberă: Se mai fac bani mulţi?
Veaceslav Untilă: „Sunt foarte mulţi oameni care fac cinstiţi bani. Eu cunosc foarte mulţi oameni care construiesc foarte mult în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Şi de ce Moldova nu are clasă de mijloc puternică, dacă cunoaşteţi atâţia reprezentanţi?
Veaceslav Untilă: „Eu cunosc mai multă lume care se descurcă, dar ei sunt la nivel de sus. Cei care au fost mai descurcăreţi în Republica Moldova şi care puteau să fie clasa de mijloc eu cred că ei au plecat peste hotare. Aceasta este problema noastră.”
Europa Liberă: Şi ce face guvernarea, ca să-i reîntoarcă?
Veaceslav Untilă: „Trebuie să avem garanţii, locuri de muncă. Trebuie să facem toate chestiile restante.”
Europa Liberă: De nu creşte numărul locurilor de muncă?
Veaceslav Untilă: „De la 1 aprilie noi am pus în aplicare o lege prin care nu mai dăm voie să vină controalele peste cei care fac business. Fiindcă cel care merge cu controlul peste el nu se gândeşte că el îl pune pe burtă acum. Noi am protestat chiar la o şedinţă. Ce înseamnă, când vin doi inspectori din poliţia economică, intră în birou, îţi iau computerul, toate datele contabilităţii, şi pleacă şi două luni de zile nu se mişcă? Această firmă, aceşti oameni au credite în bancă, trebuie să deservească aceste credite, ei au contabilitate, ei au 300 de oameni în spate care muncesc şi nu le plătesc salariul. Iată aceasta a fost cea mai mare problemă pe care am avut-o noi cu locurile de muncă.
Adică noi, statul, trebuie să ne închinăm în faţa celor care muncesc şi creează locuri de muncă, trebuie să le facem toate condiţiile şi să-i încurajăm să mai deschidă locuri de muncă, dar nu aceste 64 de organe de control să le trimitem în capul lor. Fie vorba între noi, dar oamenii aceştia, care mergeau cu controale, nu erau chiar curaţi la mână şi pleacă azi un serviciu şi vin mâine pompierii, pleacă pompierii, vin cei de la fisc ş.a.m.d. Chiar mi-e interesant şi mie cum vom aprecia noi aceste trei luni de zile, eu mă refer şi la capitolul securitate, fiindcă controlul înseamnă şi garanţii, nişte securităţi pentru cetăţenii Republicii Moldova. Iată aici, dacă noi nu vom depăşi şi nu se va întâmpla nimic în aceste trei luni de zile, eu cred că lucrurile vor merge aşa mai departe. Şi oamenii de afaceri, care sunt mai puţin oligarhi, care mai greu se descurcă, oligarhi sunt acei care au mulţi-mulţi bani, aceştia nu au mulţi bani, fiindcă banii pe care îi au îi bagă în salarii şi în creşterea businessului pentru viitor, dar oamenii aceştia, dacă vor căpăta o încredere că ei sunt protejaţi de stat şi cu cât mai multe locuri de muncă au, cu atât mai mari garanţii au în ceea ce fac, eu cred că lucrurile vor merge, se vor tiraja. Şi chiar cetăţenii Republicii Moldova care lucrează peste hotare şi au bani s-au gândit să deschidă aici nişte afaceri.
Deocamdată, împărtăşindu-se cu aceştia care sunt aici nu le arde să deschidă un business, fiindcă este foarte greu să te descurci în businessul din Republica Moldova din cauza acestor controale. Vedem, avem trei luni de zile în faţă, peste trei luni de zile vorbim şi la acest capitol.”
„Eu am un mare dor: Ca viața-mi trecătoare,
Să lase un izvor, În România Mare…”
—————————————————
de Toma Istrati, scriitor și filantrop, /n.1924 s. Nișcani, r.Călărași – 2014, Brașov/
a desfăsurat în Basarabia actiuni de binefacere, ajutând școli, biserici, diverse publicații, a susținut elevii fruntași. A contribuit la restaurarea mănăstirii Răciula. Mare prieten încă din liceu cu dirijorul Petru Popa din s. Cojușna. Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor /2004/. Volumul de versuri „România, inima mea”, etc.
http://istoria.md/articol/230/Muzeul_Memoriei_Neamului,_Chi%C5%9Fin%C4%83u
vorbe multe fapte si trai mizer,la md si soarecii nu au ce minca