De ce UE susţine Republica Moldova

Spre surprinderea unora (deşi eu nu văd nimic surprinzător aici), Uniunea Europeană, prin mai mulţi reprezentanţi ai săi de nivel înalt, în ultima perioadă a făcut declaraţii clare de susţinere a echipei de guvernare de la Chişinău, menţionând că va continua să acorde suport Republicii Moldova în procesul de implementare a reformelor și de democratizare a societăţii.  

În special, această poziţie a Uniunii Europene a ieşit în evidenţă în cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului de Asociere RM-UE, care s-a desfășurat recent la Bruxelles (prima reuniune a avut loc acum un an). E adevărat, Uniunea Europeană a cerut Republicii Moldova să dea dovadă de o cât mai eficientă utilizare a asistenței substanțiale ce i se oferă, în scopul de a realiza reformele asumate și de a valorifica oportunitățile asocierii politice și integrării economice cu structurile europene.

Dacă e să judecăm la rece situaţia actuală din Uniunea Europeană, din Republica Moldova, dar şi perspectivele ce pot fi prognozate, vedem că această atitudine a UE este logică şi argumentată. În primul rând, e argumentată din punctul de vedere al ultimelor mişcări pe plan internaţional. Cum lupta cu Statul Islamic pare să capete contururi tot mai precise, iar tensiunile din Siria și Ucraina au mai scăzut, mai devreme ori mai târziu o să apară întrebarea: care va fi următorul focar de instabilitate? În condiţiile în care Rusia nu-şi ascunde interesul faţă de ceea ce ea numeşte „sferele sale de influenţă tradiţionale”, iar Moldova este extrem de „atractivă” sub acest aspect pentru Moscova, ca vecină a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, e clar că atenţia Bruxelles-ului, dar şi a altor capitale occidentale se îndreaptă spre ţara noastră.

Care ar fi fost alternativa, dacă nu se reuşea învestirea actualului Guvern? Alegeri anticipate, în urma cărora puterea era preluată de forţele pro-Moscova. Care ar fi fost alternativa, dacă rămâneam la vechea modalitate de alegere a preşedintelui? Posibil, s-ar fi produs din nou destabilizări masive ale situaţiei şi am fi ajuns la alegeri parlamentare anticipate, care s-ar fi soldat cu un rezultat nefavorabil pentru forțele proeuropene. Ce s-ar fi întâmplat dacă Moldova se întorcea cu faţa spre Rusia, ca urmare a scenariilor descrise mai sus? Uniunea Europeană şi NATO ar fi avut la hotarul său de pe Prut nu un aliat, ci un duşman. Pe lângă faptul că ar fi fost reduse la zero rezultatele tuturor proceselor începute în 2009, Uniunea Europeană şi NATO şi-ar fi pus în dificultate şi partenerul său, Ucraina. Nu e un secret că Republica Moldova, mică, aşa cum este ea, totuşi, stă ca un obstacol în calea diferitelor planuri subversive gen Novorusia, Republica Bugeac etc. Atâta timp cât la Chişinău se află o putere ce nu e controlată de Kremlin, Ucraina se va simţi cu spatele protejat, iar Rusia nu va avea cum să-şi promoveze diverse proiecte geopolitice, care ar recroi harta Europei.

Desigur, odată cu eliminarea riscului alegerilor parlamentare anticipate, nu putem spune că am scăpat de toate pericolele posibile. Acum este important ca guvernarea să se mobilizeze şi să asigure stabilitatea internă în Republica Moldova, ceea ce înseamnă şi stabilitate la graniţele UE şi NATO. Tentative de destabilizare se vor întreprinde şi în continuare. De exemplu, Renato Usatâi deja vorbeşte de presiuni asupra Curții Constituţionale, pentru a determina această instanţă să anuleze rezultatele ultimelor alegeri parlamentare, astfel încât să fie dizolvat Parlamentul şi organizate alegeri anticipate. Nu mai puţin pericol în acest sens prezintă şi preconizatele alegeri prezidenţiale directe, în care, putem presupune că implicarea Rusiei va fi una masivă. Toate aceste riscuri, cu siguranţă, sunt luate în calcul de factorii de decizie de la Bruxelles, care înţeleg perfect situaţia deloc uşoară în care se află guvernarea de la Chişinău. De aceea, Uniunea Europeană şi declară, prin reprezentanţii săi de nivel înalt, că va continua să sprijine Republica Moldova. Or, acest sprijin, în final, e „convertit” în beneficii pentru UE şi NATO.

Nu în ultimul rând, un rol important îl joacă şi prestaţia echipei de guvernare de la Chişinău. La cea de-a doua reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE, delegaţia moldovenească nu a mers cu mâinile goale, ci cu o foaie de parcurs care a dovedit că Chişinăul are nu doar determinare, dar şi o viziune clară cum trebuie să avanseze Republica Moldova pe calea integrării europene. Ședinţele Comisiei pentru integrare europeană, şedinţele comune la nivel de Parlament şi Guvern, acţiunile în plan sectorial întreprinse de instituţiile statului şi care reies din Planul de Acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, lichidarea în ritm rapid a tuturor restanţelor ce se acumulaseră în ultimul an ca urmare a crizelor de Guvern şi a instabilităţii politice – toate acestea vin să arate că UE sprijină Moldova nu doar pentru că nu ar avea alternative sau pornind de la interesele sale geopolitice, ci şi pentru că vede o voinţă fermă a autorităţilor de la Chişinău de a urma calea integrării europene.

Rezumând cele spuse mai sus, vom menţiona că recenta reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE vine să spulbere acea umbră de îndoială că la Chişinău este o guvernare proeuropeană, care beneficiază de sprijinul direct al Bruxelles-ului. Şi această claritate apare după aproape două luni de la crearea noii majorităţi parlamentare şi de la învestirea noului Guvern – două luni marcate de incertitudine şi de presiuni fără precedent asupra noii puteri. Cu alte cuvinte, putem afirma că Republica Moldova a revenit pe făgaşul firesc al integrării europene şi urmează să probeze prin rezultate concrete că obiectivele declarate, pot fi şi îndeplinite.

pentru www.timpul.md

7 Comments

 1. =Saveta din Ciotcărie= /

  Luna lui Mărțișor-2016
  Cronica Unionistă-
  http://sfatultarii.md
  2.
  – Duminică. 27 Martie 2016, orele10,
  Palatul Național din Chișinău.
  Congresul delegaților și invitaților la SfatulȚării-2.
  O Adunare Constituantă
  care va Re-Stabili și Re-Confirma Adevărul istoric,
  cel al Re-Unirii din 27 martie 1918.
  3..
  – 27 martie 2016, orele 11.
  Concert festiv al Re-Unirii.
  Teatrul Ginta Latină din Chișinău,
  strada Sfatul Țării-18. Intrarea liberă.
  tel.022.23.77.06.
  4.
  -27 martie 2016, orele 13.
  Din fața Teatrului de Operă din Chișinău – /vis-à-vis de cinema Patria/
  Un Mare Miting și Marș Unionist.
  tel.060 988 099/ autobuze din provincie/
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  Dumincă, 13 martie 2016 la liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău
  s-a reunit Grupul de Inițiativă pt. pregătirea Congresului Unioniștilor
  Sfatul Țării-2 / Adunarea Constituantă din 27 martie.
  Au participat-
  – Anica Bejan, ex-președinta jud. Soroca
  – Ionică Roșca, întemeietorul Cenaclului Literar Floarea Neamului din r. Sângerei
  – Claudia Nistor, ex-șefă a Secției Raionale de Cultură Strășeni
  – Sergiu Cojocaru, activist din r. Călărași
  – Mihai Chișcă, profesor patriot din r. Orhei
  – Tudor Iașcencu, publicist de la Rezina
  – Mihai Eladi, medic, r. Anenii-Noi
  – Gheorghiță Răileanu, primar de Cimișlia
  – colonel Anatol Caraman
  – colonel Ghenadie Cosovan, etc.
  moderatori: publicistul Nicolae Dabija și militantul Costică Codreanu
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Re-Unirea Teatrală-
  A)
  Teatrele Naţionale de la Bucureşti şi de la Iaşi în ospeție la Chișinău
  pe scena Teatrului M.Eminescu-
  1)
  23- 24 martie 2016, ora 19.30
  „Între noi totul e bine”, de Dorota Masłowska, regie Radu Afrim, Sala Mare
  2)
  23- 24 martie 2016, ora 18.00
  „Douăzeci de ani în Siberia” după Anița Nandriș-Cudla, regie Sorin Misirianțu,
  Sala Studio „V.Cupcea”
  3)
  26 martie 2016,, ora 19.00
  „Pălăria florentină” de Eugène Labiche în regia lui Silviu Purcărete, Sala Mare
  4)
  27 martie 2016, ora 19.00 „Cabaretul cuvintelor”de Matei Vişniec,
  regie Ovidiu Lazăr, Sala Mare
  info- 069734136 / 067437407
  B)
  Teatrul „Nottara” din București la Chişinău,
  pe scena Teatrului de Revistă „Ginta Latină”-
  – 5-6-7 aprilie 2016, orele 18.30
  – „Un pic prea intim” de Rajiv Joseph,
  – „Vizitatorul” de Eric Emmanuel Schmitt
  – „Funcționarul Destinului” de Horia Hârbea
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  a)
  Calea Ferată gratuită din Moldova –
  Trenul Re-Unirii -Chișinău-Iași- la 27 Martie 2016 cu elevii unicului liceu românesc Lucian Blaga din Tiraspolul ocupat.
  Concurs pentru bilete gratuite-CFM pe FaceBook !
  b)
  -Vineri, 25 Martie 2016, orele 18.-
  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău și Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”
  –CONCERT de muzică de jazz şi clasică
  cu prilejul Zilei RE-Unirii Basarabiei cu Ţara,
  condus de maestrul Alexandru Ganea,
  invitaţi de onoare- soprana Bianca Manoleanu (Bucureşti) şi trompetistul Sergiu Cârstea (Timişoara).Din program- Dumitru Bughici Theodor Rogalski, Richard Strauss. Intrarea liberă!
  Re-Unirea Teatrală-
  c)
  – Sâmbătă, 2 aprilie, orele 18.
  la Hala-2 la Moldova-Film,
  -Concert PrutFest la Chișinău !
  cu formațiile – SubCarpați/București, Domino/Sibiu, Alternosfera.
  –––––––––––––––-
  P.S.
  Luna Martie 2016 = Luna Basarabiei în România !

 2. =Marușca Unionista dela Cetatea Albă= /

  Diaspora din România și Rep. Moldova se RE-Unește pentru prima dată la Chișinău.
  http://www.timpul.md/articol/diaspora-din-romania-i-republica-moldova-se-va-reuni-pentru-prima-data-la-chiinau-90211.html

  Peste 100 de români de pe ambele maluri ale Prutului care trăiesc în prezent în străinătate vor participa la Congresul Diasporei Unioniste,
  desfășurat vineri, 25 martie,2016 la Academia de Științe a Moldovei,
  și sâmbătă, 26 martie, la Academia de Arte, sediul Sfatului Țării din 1918.

  În cadrul evenimentului va fi argumentată
  poziția Diasporei cu privire la soluția RE-Unirii ca cea mai sigură, rapidă și eficientă cale pentru ieșirea din criză a Rep. Moldova și vor fi formulate strategii de implicare pe scară largă a Diasporei în realizarea RE-Unirii în viitorul apropiat.

  „RE-Unirea vine atât din interior, din România și Rep. Moldova,
  dar și din exterior, din Diaspora. Ne aflăm la cea de-a doua ediție a Congresului
  și pe parcursul lucrărilor vom propune pași concreți ca centenarul RE-Unirii
  de la 1918 să ne regăsească întregi ca neam”,
  a declarat Alina Ieremciuc, reprezentant al Diasporei Unioniste, filiala Italia.

  Programul RE-Uniunii:
  ––––––––––––––––––––
  Vineri, 25 martie 2016,
  sala Mică la Academia de Științe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare 1)
  14.30 – 15.00 Înregistrarea participanților la Congres

  Deschiderea lucrărilor:

  15.00 – 15.30 Mesaj de salut din partea gazdelor și a autorităților centrale

  16.00 – 18.00 Rolul Diasporei (dezbatere cu invitați).

  Structuri organizatorice ale Diasporei:
  funcționalitate si eficiență, prezentări ale organizațiilor prezente.

  Diaspora: integrarea comunităților în țările de reședință. Măsuri pentru integrarea basarabenilor din diasporă, în comunitățile și asociațiile românești locale.

  Sâmbătă, 26 martie, sala Sfatul Țării 1918 Academia de Arte
  (str. Alexei Mateevici 87)

  9.30 – 10.30- RE-Unirea pragmatică:
  elaborarea unui set de propuneri sectoriale pentru îndeplinirea
  procesului de unificare a Republicii Moldova cu România.

  Formarea grupurilor de lucru.
  10.30 – 11.30 Întervenții tematice.

  11.30 – 12.30 Program de acțiuni, organizate de românii din diaspora,
  pentru promovarea și păstrarea tradițiilor românești, organizarea acțiunilor culturale, participarea comună la programe, proiecte europene și internaționale
  13,00 – 14,30 Pauza

  14,30 – 15,30 Angajamentul participanților de a face un efort astfel
  încât activitățile asociațiilor / comunităților din diaspora să fie clar destinate românilor de pe ambele maluri ale Prutului, care se află în țara respectivă.

  15,30 – 16,30 Tribuna Diasporei unioniste
  16,30 – 17,00 Propuneri/dezbateri asupra textului final al Rezoluției
  Votul asupra Declarației comune.
  Plan de acțiuni comune în anul 2016
  ––––––––––––––––––––––––––––-
  Contact: Alina Ieremciuc/Tel.: 078 848 131

 3. radu /

  Actuala clasă politică este afectată nu atât de corupţie, cât de lipsa unui fir logic. Ce s-a întâmplat cu acele dorinţe sincere nestrămutate? De ce a apărut o altă cale de dezvoltare şi nimeni nu răspunde? Acum se mai poate. Pentru a câta oară?

 4. Valeriu /

  E prea departe sa se teama de asa ceva.
  R.Moldova este sustinuta din acelasi motive pe care le au si rusii cand sustin ceva.
  Depinde doar de preferințe, in care parte se apuca, dar nimic nu este gratis, de nici o parte 🙂

 5. Grozavu Mihai /

  e o gluma sau ce

 6. danila-prepeleac /

  …ce face rusia in timpul asta il trimite pe asa-numitul Karasin ca sa va vorbeasca de stabilitate si de cooperare… doar ca…Karasin a cand vorbeste de fapt vorbeste Moscova…si ce glume bune stie sa zica: ceea ce spun diplamatii trebuie citit invers…daca Karasin (imi place cacofonia asta…) vorbeste de stabilitate el de fapt zice ca rusia va lucra pentru instabilitate…daca rusia vorbeste de statalitatea Moldovei, de fapt el lucreaza la dizolvarea statului Moldova intr-un nou gulag de popoare numit imperiul Rus…daca el vorbeste de cooperare de fapt el le da moldovenilor in cap cu embargoul care-l aplica asimetric pentru ai invrajbi pe moldoveni impotriva gagauzilor…daca el vorbeste de dezarmare…si pace (ce gluma perfida…)… el de fapt te ameninta cu inarmarea si cu razboiul… cine-i crede pe rusi ala ori e tampit ca asa l-a fatat ma-sa …ori e santajat de rusi ca altfel na-i cum sa-i sustii…

 7. FRANK HAAS /

  Ma ingrozesc cind vad cita prostie este in capul moldovenilor.. Chiar credeti ca ue are nevoie de voi? Poate, ca ultimul cui in sicriu, inainte de destramare..
  Ce retorica este asta cind Rusia este clasata ca dusman?? Ci e si-a adus trupele la granita Rusiei? Nu oare nato, adica americanii si lingaii sai? Ce ar zice americanii daca Rusia ar stationa trupe in Canada si Mexic? Cit de fraieri si prostiti sunteti? Moldova este un rahat, un nimic pentru ue, este nevoie de voi doar pentru a stationa trupe si mai aproape de Rusia. Iar aceasta nu v-a ramine fara consecinte.. Bafta, moldovenolor pro ue..

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast