Viitorul NATO și Republica Moldova
După o perioadă în care se părea că discuțiile, privind rolul pe care urmează să-l joace în continuare NATO, s-au stins (iar ele apăruseră după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA), acestea au revenit în prim-plan. Mai mult decât atât, în ultimele săptămâni nu se mai vorbește doar despre o eventuală redimensionare a activității NATO, ci chiar se pune problema (de către unii lideri politici și de opinie), dacă în general are rost de a fi păstrată instituția NATO.
Speculațiile la această temă au apărut după ce președintele SUA, Donald Trump a abordat chestiunea onorării obligațiunilor financiare de către unele state membre ale NATO. Șeful statului american a spus deschis că nu e corect ca unele state să beneficieze de umbrela protectoare a NATO, fără a-și onora obligațiunile financiare și sporind astfel povara financiară pe contribuabilul american. Aceste afirmații ale sale au venit parcă să completeze un tablou mai vechi – cel despre retragerea parțială a NATO din spațiul european, în special din spațiul european central și de sud-est, și de concentrare pe Orientul Mijlociu și pe alte focare de instabilitate la nivel planetar, nu în ultimul rând luându-se în calcul focarele de terorism mondial. La acea etapă se vorbea că o asemenea reașezare ar conveni Federației Ruse, la cheremul căreia ar rămâne în totalitate Europa de Sud-Est, iar unele voci făceau chiar trimitere la unele înțelegeri ascunse dintre Kremlin și noua administrație de la Casa Albă, fiind din nou invocat presupusul rol al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în favoarea lui Donald Trump. Acum, pe fondul noilor formulări de poziții principiale în interiorul NATO (cele cu caracter financiar), Rusia a ieșit din nou la rampă, numai că de data aceasta la nivel oficial, prin chiar președintele acestei țări, Vladimir Putin.
Astfel, liderul de la Kremlin a declarat că NATO este un instrument moștenit din perioada războiului rece, sugerând că, de vreme ce Tratatul de la Varșovia nu mai este în vigoare și s-a desființat, NATO, care avea un rol anume în privința acestui Tratat, ar trebui să se gândească la oportunitatea existenței sale în continuare. Drept urmare, Vladimir Putin consideră că, în formula actuală, NATO nu este decât un instrument folosit de SUA în politica sa externă. Declarațiile președintelui rus au aprins spiritele, complicând și mai mult situația deloc ușoară în care se află NATO la momentul actual, dând, totodată, și un nou impuls discuțiilor despre viitorul acestei organizații.
E clar că liderul de la Kremlin joacă tare, reieșind din interesele pe care le are țara sa în plan internațional, dar întrebarea este: care ar fi impactul unei eventuale dispariții a NATO? La o analiză sumară a stării de lucruri, e clar că acest impact va fi resimțit pe întregul mapamond, practic de majoritatea țărilor lumii, inclusiv de Republica Moldova. Am spus-o cu diferite ocazii și voi repeta și acum că NATO nu mai este doar acel bloc militar, care a jucat un rol anume în perioada războiului rece. Între timp, această organizație și-a redimensionat activitatea, devenind cel mai sigur și mai eficient spațiu de securitate la nivel mondial. Da, activitatea NATO nu întotdeauna poate fi considerată perfectă, mai ales că această organizație e impusă să-și coreleze din mers activitatea la noile realități ce se creează în fiecare zi (noi focare de conflict ca urmare a destrămării unor state, noi amenințări, gen terorismul mondial), cu toate acestea, instituția respectivă continuă să rămână un garant pentru buna desfășurare a unor procese cu impact global.
Republica Moldova este un stat neutru și nu poate adera la NATO, cel puțin până când nu va fi creată o opinie favorabilă a majorității populației despre această organizație și în Parlament nu va exista o majoritate parlamentară, capabilă să modifice Constituția. Dar aceasta nu ne împiedică să beneficiem de pe urma activităților NATO. Este știut că NATO sprijină reformele demarate în sectorul de apărare și securitate, ajută armata națională (în cadrul diverselor exerciții internaționale la care țara noastră participă în baza înțelegerilor bilaterale cu această organizație), ne asistă în soluționarea unor grave probleme cum ar fi distrugerea surplusului de muniție sau a pesticidelor rămase din perioada sovietică etc. Nu în ultimul rând, NATO joacă un rol important în asigurarea securității și stabilității la frontiera Republicii Moldova. De când România a devenit membră a NATO, acest lucru se resimte în mod special. Cu alte cuvinte, atâta timp cât NATO e vecină cu Moldova, cu siguranță, la frontiera noastră de vest va fi liniște și stabilitate.
În lumina celor spuse mai sus, o eventuală dispariție a NATO (dacă se va ajunge la aceasta), nu are cum să nu afecteze Republica Moldova. De aceea, chiar dacă s-ar părea că nu avem nicio tangență directă cu discuțiile privind viitorul NATO, trebuie să urmărim cu mare atenție orice mișcare în direcția respectivă și să ne gândim de pe acum la unele acțiuni de alternativă. De exemplu, unii se axează pe discuțiile despre crearea propriei armate a Uniunii Europene, alții mizează pe aplicarea unor noi instrumente de colaborare regională, cum ar fi cele ce țin de statele riverane la Marea Neagră etc. Toate aceste lucruri trebuie să le avem în vedere pentru a nu rămânea „neacoperiți” în cele mai importante domenii în momentul în care se vor produce unele schimbări internaționale de impact major, căci paza bună trece primejdia rea.
Veaceslav Untilă pentru www.timpul.md