Întâlnire cu alegătorii din Varnița
Sâmbătă, 21 februarie, la sediul primăriei Varnița, în calitatea mea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, am avut o întâlnire cu locuitorii din localitate. În cadrul audienței am luat cunoștință de problemele sociale cu care se confruntă oamenii și am discutat despre impactul negativ asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor, pe care-l are conflictul transnistrean și instabilitatea din zonă.
Rusofonilor si rusofililor din Republika Molddova am sa le dau doua vesti proaste.
1). Pentru prima data in istorie, la sfarsitul anului 2014, Romania, cu un PIB pe cap de locuitor de 16.518 $, a depasit Federatia Rusa care are un PIB pe cap de locuitor de doar 15.176 $. Si urmarile embargoului pe piata rusa inca nu au inceput sa-si arate pe deplin efectul.
2). Urmare a rezultatelor ultimului rececensamant din Basarabia, cu toate furtisagurile si manipularile care s-au produs, rezulta ca populatia autohtona, vobitoare de limba romana ( avand in vedere Hotararea Curtii Consttutional care stipuleaza ca o limba oficiala moldoveneasca literara nu exista ) reprezinta fix 80% adica 2.339.625 de locuitori iar populatia rusa este de numai 5,46%, adica 150.065 de locuitori iar totalul a ceea ce este numit in mod manipulator drept ruskoe naselenie, adica al acelora care folosesc limba rusa ca limba de comunicare interetnica este de doar 20%, adica sub norma europeana de 25%. Deci domnilor rusi, Republica Moldova, la fel ca si Romania, este stat NATIONAL, independent, unitar si indivizibil si nu un stat multietnic. Deci folosirea limbii ruse ca a doua limba in care se redacteaza actele oficiale in Republica Moldova nu se mai justifica.
Chișinău, 25 Februarie 2015,
Aula Magna a Universității de Stat
– Spicuiri din discursul Președintelui României, Klaus Johannis Unionistul.
http://cuget-liber.md/despre-unire-fara-patima/item/601-un-discurs-de-milioane-al-presedintelui-nostru-iohannis-marea-iazbanda-a-lui-stefan-reprezinta-o-lectie-pentru-noi-cei-din-secolul-xxi.html
1.
Apropierea centenarului Marii Uniri este un moment foarte important pentru ambele state românești. Actul istoric, „cel mai profund și mai frumos proiect de țară al istoriei moderne”, a fost posibil pentru că „cei care au făurit Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar aveau un sentiment al înaltei datorii pe care noi, azi, nu îl mai avem”. Astăzi, colaborarea dintre București și Chișinău, bazată pe identitatea comună, este una inedită pentru Uniunea Europeana, românii se vor regăsi „nu doar în Uniune, ci și în Comuniune. Solidaritatea noastră de neam nu doar că poate doborî garduri de sârma ghimpată, dar poate construi și un viitor comun pentru noi”.
2.
„Cine ajunge la statuia lui Ștefan cel Mare de la Chișinau poate vedea măreția lui prin însemnele puterii medievale pe care le redă această sculptură din perioada interbelică: coroană, paloș și cruce, dar un străin poate rata ceva foarte important dacă s-ar multumi cu atât. Ștefan este un simbol al identității noastre comune, faptele lui au contribuit decisiv la solidaritatea unui neam, cel românesc, iar marea izbândă a vieții sale reprezintă o lecție pentru noi, cei din secolul XXI”.
3.
„Pentru noi obiectivul este mult mai mult decât acela ca moldovenii să devină cetățeni comunitari, pentru că, de la Timișoara la Orhei se aude o singura limbă, cea română, iar trecutul nostru încape, între coperțile aceleiasi cărți de istorie”.