Integrarea europeană – de unde am pornit şi unde am ajuns

În 2009, după mai bine de opt ani de guvernare comunistă, Republica Moldova revenea pe o cale de dezvoltare democratică firească. Atunci, patru partide (PLDM, PD, PL şi AMN) creau Alianța pentru Integrare Europeană, declarând integrarea europeană drept prioritate naţională.

În mai bine de şase ani care s-au scurs de la acele evenimente, s-au înregistrat mai multe succese, dar, în paralel, s-au întâmplat şi lucruri regretabile, care au afectat la modul serios procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Anume la aceste lucruri regretabile aş dori să mă refer mai jos.

Imediat după constituirea coaliţiei de guvernare proeuropeană, unul din cele patru partide aflate la putere a „monopolizat” în totalitate ideea de integrare europeană şi toate acţiunile ce țineau de traducerea în fapt a acestui obiectiv. Totul s-a făcut pornind de la un elementar calcul electoral, care arăta că partidul ce va fi asociat cu succesele înregistrate în procesul de integrare europeană va avea cel mai mult de câştigat. Exerciţiile electorale ulterioare au demonstrat că acest calcul a avut la bază motive temeinice, însă, chiar dacă un anume partid a obținut unele dividende, în general, Republica Moldova a avut numai de pierdut. Or, acea competiţie politică nesănătoasă care s-a înregistrat în privința realizării obiectivului de integrare europeană a frânat mişcarea Republicii Moldova înainte, ne-a adus nu o dată în situaţia în care era să ratăm unele etape esențiale în apropierea noastră de Uniunea Europeană, iar implementarea Planului de acţiuni pentru obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE s-a desfășurat cu întârzieri și tergiversări, ceea ce a stârnit nemulțumiri din partea populației.

Nu pot fi trecute cu vederea nici interesele personale înguste ale unor politicieni, ce la un moment dat au prevalat asupra obiectivului comun de integrare europeană. Un exemplu în acest sens îl reprezintă jocul perfid al unor politicieni din AIE-2, care au stat în spatele scindării Partidului Liberal în aprilie 2013, iar apoi – a eliminării liberalilor de la guvernare în mai 2013. Toate acestea s-au făcut pentru că prezenţa PL în coaliţia de guvernare devenise incomodă celor ce puseseră ochii pe unele obiective de stat. În rezultat, a avut loc aşa-zisa concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, dar şi furtul din trei importante bănci, care au adus Republica Moldova pe primele pagini ale presei internaţionale, iar pe partenerii noştri europeni i-au determinat să ne privească cu mari rezerve. De fapt, ca urmare a acestei situaţii, Republica Moldova s-a îndepărtat vizibil de Uniunea Europeană, politicienii de la guvernare scuipând pe încrederea cu care ne tratase până în acel moment Bruxelles-ul.

Voi aminti și despre afrontul evident pe care unele partide pretins democratice şi proeuropene l-au adus partenerilor europeni, care au încercat să ne ajute în identificarea unei soluţii după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, astfel încât Republica Moldova să fie şi în continuare guvernată de o coaliţie democratică şi să-şi urmeze calea europeană. Deși la renumita întâlnire de la Aeroport (din luna ianuarie a anului curent) a reprezentanţilor PLDM, PD şi PL cu înalţi oficiali europeni se convenise asupra creării unei noi alianţe de guvernare proeuropene, ulterior PLDM şi PD au preferat să facă o coaliţie neoficială cu comuniştii şi să instaleze în funcţie Guvernul Gaburici. Aceasta a fost una dintre cele mai dureroase lovituri aplicate vreodată procesului de integrare europeană al Republicii Moldova, iar prestaţia acelui Guvern, cât şi a coaliţiei minoritare PLDM-PD, susţinută din umbră de comunişti, este cea mai elocventă dovadă.

E de remarcat și situaţia politică actuală, care altfel decât haos şi incertitudine nu poate fi numită. În declaraţii parcă şi PLDM, şi PD sunt pentru continuarea parcursului european, însă acţiunile la care recurg demonstrează că de fapt nu aceasta este preocuparea lor de bază, ci interesele politice înguste pe care le au. Iar asta din nou loveşte în cel mai direct mod în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova.

În concluzie, aş vrea să menţionez că Republica Moldova traversează acum o perioadă dificilă, dar care, totodată, este decisivă pentru viitorul ei european. Partidele ce se declară democratice şi proeuropene trebuie să înţeleagă că de comportamentul lor depinde dacă Republica Moldova va ajunge un stat democratic, european, prosper, în rând cu statele dezvoltate ale Uniunii Europene, sau se va întoarce în trecut, revenind în braţele Rusiei şi pierzând orice speranță la un viitor demn. Este poate ultima şansă pe care o avem şi ar fi mare păcat să o ratăm.

www.timpul.md

3 Comments

  1. Luana din Limbari /

    UN PELERINAJ UNIONIST
    CHIȘINĂU-IAȘI
    CU TRENUL “RE-UNIREA” Mult-Așteptată !
    ––––––––––––––––––——————––––
    Mișcarea Civică “Tinerii Moldovei”
    invită toți elevii și studenții într-o excursie cu trenul „RE-Unirea”
    la Iași. Pe lângă un drum distractiv încolo și înapoi,
    va fi organizată o excursie captivantă prin Iași.

    Pasionații de shopping vor avea alternativa
    de a dedica ziua cumpărăturilor la mall-urile din oraș,
    unde toate brand-urie mari ale lumii sunt prezente,
    iar prețurile sunt mai accesibile decât la Chișinău!

    Prin această inițiativă,
    “Tinerii Moldovei” își doresc să promoveze
    noua cursă Chișinău – Iași, care din păcate, la lansare,
    s-a bucurat de puțină popularitate.
    Autoritățile au organizat prima cursă mai mult pentru politicieni,
    decât pentru cetățenii de rând, ratând astfel un moment simbolic.
    Ca urmare, primul tren renovat spre Iași a fost gol.
    În ziua în care “Tinerii Moldovei” vor organiza deplasarea
    trenul va fi plin.

    Deplasarea va avea loc Sâmbătă,
    31 octombrie, ora 6.47 dimineața, de la Gara Feroviară din Chișinău.

    Biletul dus-întors va costa 210 mdl.
    Acest preț conține o reducere de 20% oferită de Căile Ferate.

    Înscrierile –
    direct la sediul TM
    (Casa Presei, oficiul 334, strada Pușkin-22)
    sau la telefon – 067 440 200.

  2. Luana din Limbari /

    Vineri, 30 octombrie 2015, orele 18.30,
    la monumentul lui Ștefan cel Mare-
    Comemorare – Doina Și Ion Aldea -Teodorovici –
    23 de ani de la asasinarea cântăreților martiri unioniști.

    La Chișinău va avea loc un marș de comemorare în memoria
    celor doi artiști, vineri, ora 18:30, cu plecare din fața monumentului
    lui Ștefan cel Mare, la inițiativa grupului de suporteri Oastea Fiară.

    http://infoprut.ro/41766-unionistii-din-intreaga-lume-ii-vor-omagia-pe-apostolii-romanismului-ion-si-doina-aldea-teodorovici.html

  3. Luana din Limbari /

    Un APPEL URGENT pro RE-UNIRE cu România
    semnat de 70 de personalități din Chișinău

    ziarul Literatura și Arta, 29 Octombrie 2015

    https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBWVdEeGV5djZTY2c/view?pli=1

    N.B.
    micii absenți :
    – din lista semnatarilor
    lipsește un anumit Arkasha Suczeweanski,
    Președintele scriitorilor stataliști staliniști
    anti-români și anti-unioniști din Rep. Molotova.
    Nu e prima oară.
    – mai lipsesc șmecherește:
    – președintele Academiei de Științe – Gheorghiță Duca
    – rectotul Universității de Stat -Ghiță Ciocanu
    – rectorul ULIM – Andrieș Galben
    etc. Rușine !

    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    =====BUCOVINA DE NORD========
    ——— ♥ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA♥ ———–
    —————♥—♥—♥—RE-U N I R E!—♥—♥—♥———
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast