NATO vrea să apere ţările din Europa de Est
Recentul anunţ al Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, negocierile miniştrilor apărării din ţările NATO, programate pentru 14 și 15 iunie la Bruxelles, dar şi Summit-ul NATO de la Varşovia din luna iulie – sunt trei lucruri importante pe care trebuie să le urmărim cu mare atenţie.
Astfel, Jens Stoltenberg a declarat că „Alianța Nord-Atlantică va desfășura în curând mai multe trupe în Polonia, pentru a asigura țările din Estul Europei, care sunt amenințate de Rusia”. Sunt vizate în special Polonia şi Ţările Baltice, dar nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că NATO discută în continuare despre numărul exact de militari și locurile unde va fi întărită prezența sa în Est. Aceste detalii ar urma să fie stabilite în cadrul preconizatei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările NATO, ce va avea loc la Bruxelles, iar decizia de trimitere a contingentelor militare în ţările din Estul Europei, potrivit unor informaţii, va fi luată în cadrul Summit-ului de la Varşovia.
Evident, la această etapă nu putem vorbi, în termeni concreţi, că respectivele schimbări vor avea careva impact direct asupra Republicii Moldova. Noi nu suntem membri ai NATO şi mai există şi principiul constituţional de neutralitate permanentă. Dar cred că e cazul să tragem anumite concluzii, să ne repoziţionăm în plan regional, internaţional, ca urmare a schimbărilor ce au loc în imediata noastră vecinătate.
Republica Moldova are pe teritoriul său trupe străine. Republica Moldova continuă să fie ameninţată de eventuale agresiuni ale celor ce ne consideră în sfera lor de influenţă tradiţională. Republica Moldova nu poate face faţă de una singură acestor provocări şi are nevoie de o umbrelă protectoare, cum este NATO.
Deci, întrebarea mea este: cât ne vom mai face că nu vedem o gravă problemă pe care o avem şi care trebuie soluţionată?