O victorie categorică
Pe parcursul anului 2017, am publicat o serie de materiale despre riscurile pentru viitorul Uniunii Europene, în special, despre cele pe care le implicau alegerile din unele ţări ale UE, în urma cărora la putere ar fi putut veni forţe ostile Uniunii. Mă refeream la alegerile parlamentare din Olanda, alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Franţa şi alegerile parlamentare din Germania.
Am menţionat şi cu alte ocazii, că unii analişti politici europeni, folosind un limbaj caracteristic competiţiilor sportive, afirmau că alegerile din Olanda reprezintă sferturile de finală pentru viitorul UE, alegerile din Franţa – semifinalele, iar cele din Germania – finala. Acum, când au trecut şi alegerile din Germania, formaţiunea condusă de Angela Merkel reuşind să-şi păstreze puterea, iar Domnia sa – funcţia de Cancelar, folosind acelaşi limbaj sportiv, putem spune cu certitudine că scorul a devenit trei la zero în favoarea celor ce-şi doresc nu doar păstrarea, ci şi dezvoltarea în continuare a Uniunii Europene.
Această situaţie nu are cum să nu se răsfrângă asupra Republicii Moldova. Dacă până mai ieri se auzeau voci sceptice în privința viitorului Uniunii Europene, care se întrebau dacă în aceste condiţii are rost ca țara noastră să facă eforturi în vederea apropierii de UE, cred că de acum încolo nu mai există niciun motiv serios pentru un asemenea scepticism. Deși se confruntă cu efectul şi consecinţele Brexit-ului, Uniunea Europeană a transmis un mesaj clar întregii lumi, că e unitară şi că în ţările membre la putere se găsesc forţe responsabile şi ataşate viitorului comun în UE. Acum, ţările ca Republica Moldova trebuie să se simtă nu doar încurajate, ci şi motivate suplimentar de a continua calea integrării europene. Or, nu mai există niciun dubiu privind viitorul UE, precum nu mai există niciun dubiu că doar în UE Moldova poate avea un viitor prosper şi democratic, aşa cum merită cetăţenii noştri.