Tiraspolul ne ameninţă
Oleg Beleacov, copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, a acordat un interviu unei agenţii din stânga Nistrului, în care a declarat deschis, că un conflict armat de genul celui din 1992 poate izbucni în orice moment, precizând că acest lucru se va întâmpla în cazul când contingentul de pacificatori ruşi din zona de securitate va fi înlocuit cu altă misiune de acest gen sub egida OSCE sau UE.
Această declaraţie este extrem de gravă, mai ales dacă luăm în calcul planurile expansioniste ale Rusiei, care ies tot mai mult în evidenţă, dar şi situaţia din ţara vecină – Ucraina. Nu este exclus că reprezentantul Tiraspolului încearcă marea cu degetul, având, probabil, indicaţii clare să identifice acel punct nevralgic, care, apăsat fiind, ar putea avea rolul de scânteie ce va arunca în aer butoiul cu pulbere.
Întâmplător sau nu, dar această declaraţie apare după ce Ucraina a început să vorbească tot mai mult despre un eventual pericol militar din partea Transnistriei. Iarăşi, nu e deloc întâmplător că această declaraţie vine şi după atacurile destul de dure în adresa Chişinăului, efectuate de diferiţi exponenţi ai regimului de la Tiraspol, în special de Nina Ştanski, aşa-numita ministră de externe a acestei regiuni.
Nu cred că e întâmplător nici faptul că afirmaţiile respective au fost făcute în plină criză politică la Chişinău, într-o perioadă marcată de o incertitudine totală.
De asemenea, nu sunt de neglijat nici repoziţionările pe care Federația Rusă le face în Moldova, prin intermediul anumitor forţe politice, dar nici ameninţările transmise direct de Kremlin Uniunii Europene, vizavi de interesul faţă de zonele pe care Rusia le consideră sfere de influenţă tradiţionale ale sale.
Când pui cap la cap toate aceste lucruri, vrei, nu vrei, ajungi la concluzia că ceva se pregăteşte, de aceea, ar trebui să dăm dovadă de maximă vigilenţă şi să nu tratăm cu superficialitate declaraţiile lui Beleacov, care ar putea fi doar un mic element într-un puzzle mult mai complicat.
Rusia, ca o mare benzinarie, nu mai are banii din anii anteriori si nici perspective de ameliorare nu se intrevad.Capitalurile straine pleaca ,iar Putin desi sustinut de majoritatea populatiei ruse ca o amintire a fostului URSS, nu mai are ca prioritate Novorassia sau transnistria. Au inceput sa coste prea mult. Prin urmare, declaratiilr razboinice ale unora trebuie decodificate acum in registrul neputintei!