Avertismentul lui Lavrov
În cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a transmis un mesaj Republicii Moldova, care trezeşte mai multe semne de întrebare şi, totodată, constituie un motiv de îngrijorare.
Astfel, acesta a spus că Găgăuzia va beneficia de atenţia sporită a Kremlinului în contextul procesului de integrare europeană. Asta în condiţiile în care se cunoaşte implicarea masivă a Rusiei în campania electorală din autonomia din sudul ţării noastre. Cu alte cuvinte, Kremlinul vorbeşte deja deschis de interesul pe care-l are faţă de Găgăuzia şi transmite avertismente oficialilor de la Chişinău, care pot fi interpretate ca o prefaţare a acţiunilor ulterioare în această direcţie. Care vor fi aceste acţiuni, ne rămâne doar să ghicim.
Iar dacă mai contabilizăm aici şi o altă declaraţie făcută de Serghei Lavrov şi anume că, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova promovează, în raport cu Transnistria, o politică a ultimatumurilor, ceea ce, în opinia sa, este total inacceptabil, vedem că avertismentele Kremlinului trebuie tratate cu maximă responsabilitate. Mai ales că tot mai mulţi experţi în geopolitică şi analişti politici atenționează permanent că Rusia nu a renunţat la proiectul Novorusia, care are în vedere şi unele regiuni din componenţa Republicii Moldova.
Şi dacă aşa stau lucrurile, întrebarea mea este: de ce tac Externele de la Chişinău? Sau noi pentru a câta oară aşteptăm să se întâmple ceva ieşit din comun şi să alergăm din urma trenului?