Importanța victoriei lui Dorin Chirtoacă

Victoria lui Dorin Chirtoacă în lupta pentru Primăria Capitalei este una foarte și foarte importantă și nu doar prin prisma faptului că forțelor revanșarde așa și nu le-a reușit să pună mâna pe Chișinău. 

Locuitorii Capitalei au dat dovadă de responsabilitate civică, au știut să se mobilizeze și să voteze solidar pentru orientarea proeuropeană. A fost un vot geopolitic, care a venit să confirme ipoteza că opțiunea proeuropeană se bucură de cei mai mulți susținători în societatea noastră, în comparație cu oricare alte opțiuni. Această victorie are un impact major direct asupra situației politice din țară, dar și asupra așezării lucrurilor pe arena politică a Republicii Moldova în viitorul apropiat.

Astăzi, analizând rezultatele alegerilor locale generale, putem constata că victoria lui Dorin Chirtoacă în lupta pentru Primăria Capitalei a avut un efect catalizator asupra demarării negocierilor în vederea creării unei noi majorități parlamentare. Imediat după turul doi de alegeri, liderii unor formațiuni politice au înțeles că voința electoratului, în special a electoratului din capitală, care constituie un fel de motor al tuturor proceselor politice din țară, este ca Republica Moldova să fie guvernată de o coaliție proeuropeană. Electoratul proeuropean a dus o luptă dură cu forțele revanșarde, dând o ripostă pe potrivă acestora și, evident, așteaptă aceeași atitudine și din partea partidelor ce se declară proeuropene. Mesajul a fost unul mai mult decât clar și este îmbucurător faptul că, spre deosebire de situația de acum jumătate de an, liberal-democrații și democrații, cel puțin în primă instanță, au înțeles acest lucru.

În context, nu pot să trec cu vederea și faptul că, probabil, potențialii parteneri de coaliție ai Partidului Liberal și-au dorit înfrângerea lui Dorin Chirtoacă în lupta pentru Primăria Capitalei. Egoismul lor de partid nu avea cum să nu-și spună cuvântul, căci o eventuală înfrângere a lui Dorin Chirtoacă ar fi stabilit o altă configurație pe eșichierul politic, ceea ce le-ar fi permis formațiunilor respective să invite liberalii la discuțiile privind constituirea noii coaliții de guvernare, abordându-i ca pe niște „parteneri mai mici”, „parteneri mai săraci”, „parteneri cu pretenții modeste”. Dar asta ar fi creat din start un dezechilibru la nivelul coaliției de guvernare, o distribuire neechitabilă a pârghiilor de influență și control asupra actului guvernării, ceea ce ar fi afectat calitatea acestuia în general. Victoria lui Dorin Chirtoacă nu doar că a tăiat din poftele unora de a se acoperi cu atragerea Partidului Liberal la putere, iar în realitate de a guverna după bunul lor plac, ci a creat acele premise necesare pentru o guvernare echilibrată, care ar admite exercitarea unui control reciproc riguros în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.
Din alt punct de vedere, victoria lui Dorin Chirtoacă a stăvilit ofensiva forțelor proruse în mai multe orașe mari ale Republicii Moldova. Cei din partidul lui Renato Usatîi au reușit să preia primăriile în 10 orașe ale țării, cei din partidul lui Dodon și-au întărit pozițiile în unele orașe de la nord, iar elemente gen Ilan Shor au completat acest tablou deloc favorabil dezvoltării proeuropene a Republicii Moldova. Dacă ar fi acces la putere în Chișinău, forțele proruse ar fi obținut o platformă solidă și un eficient instrument de manipulare, ce le-ar fi permis ulterior să pună la cale devierea Republicii Moldova de la cursul de dezvoltare firească pe care a pornit în 2009. Astfel, Dorin Chirtoacă nu doar că a zădărnicit aceste intenții ale Moscovei, dar a și restabilit un fel de echilibru imaginar la nivel de urbe între dezvoltarea europeană a Republicii Moldova și tendințele prorusești, care au ieșit în evidență în aceste alegeri în unele orașe.

Victoria lui Dorin Chirtoacă este importantă și sub aspectul ponderii taberei pro-est și pro-vest pe scena politică moldovenească. În timp ce stânga prorusă a scos în prim-plan lideri noi gen Dodon, Usatîi și Shor, dreapta proeuropeană este reprezentată doar de Dorin Chirtoacă la nivel de lideri noi. Iar această postură a fost reconfirmată cu brio prin votul acordat lui Dorin Chirtoacă. În lipsă de alternative pe segmentul de dreapta și ținând cont de calitățile de care a dat dovadă până în prezent Dorin Chirtoacă, putem deduce că rating-ul și popularitatea sa vor crește în continuare, la un moment dat el devenind unicul lider democratic capabil să lupte cu exponenții forțelor proruse, de care am pomenit mai sus. Într-un fel, Dorin Chirtoacă rămâne unica speranță a democrației și dezvoltării europene a Republicii Moldova, iar privită din această perspectivă, victoria lui în lupta pentru Primăria Capitalei, oferă țării noastre o șansă reală de viitor.

Pornind de la aceste constatări, eu aș vrea să-i îndemn pe cei care văd în victoria lui Dorin Chirtoacă doar un epizod politic, rezultatul unei conjuncturi anume, să privească mult mai larg lucrurile și să-și reevalueze concluziile. Or, numai așa noi vom putea înțelege și aprecia cu toții ce a însemnat de fapt victoria lui Dorin Chirtoacă în scrutinul din 28 iunie 2015 pentru prezentul și mai ales pentru viitorul Republicii Moldova.

www.timpul.md

2 Comments

  1. Rarița /

    Re-UNIREA noastră românească
    pe Podul de la Ungheni la Prut
    în direct –

    Sâmbătă, 11 iulie 2015-
    https://www.privesc.eu/Arhiva/62718/Podul-de-Flori-la-Prut

    JOS HOTARUL DE LA PRUT !

  2. victor anton /

    bine spus.

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast