Revenirea liberalilor la guvernare
Nu am reuşit bine să învestim în funcţie un nou guvern şi să evităm pe această cale o criză de proporţii, că deja au început să se facă anumite speculaţii privind rolul ce-i revine Partidului Liberal în actuala formulă de guvernare.
De aceea, pentru a da un răspuns pe măsură unor asemenea speculaţii, dar şi pentru a preveni altele de acest fel pe viitor, voi face câteva precizări importante.
Prima. Partidul Liberal a acceptat o coaliţie cu Partidul Liberal Democrat din Moldova şi cu Partidul Democrat nu din mare dragoste faţă de aceste formaţiuni, esenţa acţiunilor cărora nu o dată am scos-o în evidenţă în ultimii mai bine de doi ani. Am acceptat respectiva alianţă pentru că numai pe această cale era posibil de transpus în viaţă voinţa exprimată de alegători în cadrul precedentului scrutin parlamentar, dar şi în cadrul recentului scrutin local general. Aceste două scrutine au demonstrat încă o dată că majoritatea populaţiei acordă vot de încredere partidelor proeuropene, deoarece îşi doresc să trăiască într-un stat european modern, cu un înalt nivel de bunăstare. Alţi parteneri pe segmentul de electorat proeuropean, cu care ar fi fost posibil de creat o coaliţie de guvernare, nu există. Prin urmare, nici nu am avut de unde alege.
Doi. Noi, cei din Partidul Liberal, vom avea şi în continuare, ca şi în perioada anterioară când am fost la guvernare, rolul de gardieni, dacă pot spune astfel, şi vom taxa hotărât orice tentativă de abuz sau de derapaj de la normalitate. Am făcut acest lucru şi anterior, chiar dacă am fost atacaţi destul de dur de unii colegi de coaliţie, care afirmau că liberalii sunt în acelaşi timp şi la guvernare, şi în opoziţie. Da, aşa a fost şi aşa va fi! Pentru că, doar fiind în opoziţie cu abuzurile şi derapajele antidemocratice, vom reuşi să asigurăm un anumit nivel de calitate actului guvernării. Iar o dovadă în plus că acest comportament şi această poziţionare a noastră este una corectă îl constituie faptul că, anume pe parcursul ultimilor doi ani, când liberalii au fost înlăturaţi premeditat de la guvernare, s-au comis cele mai mari abuzuri, nedreptăţi şi jafuri ale bunului comun (Banca de Economii, Aeroportul Internaţional Chişinău etc.).
Trei. Greşesc amarnic acei care cred că, odată cu venirea liberalilor la guvernare, nu vom mai pune problema jafului secolului şi a necesităţii întoarcerii miliardului furat. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat deschis acest lucru, în cadrul şedinţei Parlamentului de învestire a noului Guvern că aceasta rămâne o prioritate a noastră şi vom lupta nu doar pentru întoarcerea miliardului, ci şi pentru tragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate. De aceea, speculaţiile pe care încearcă să le facă unii la această temă sunt total nefondate, lucru de care se vor putea convinge şi ei, dar şi toată societatea din Republica Moldova în perioada imediat următoare.
Patru. Noi, cei din Partidul Liberal, avem o agendă de reforme destul de clară şi nu o dată am accentuat că rămânem fideli sloganului „Schimbarea până la capăt!”. Din păcate, nu avem însă suficiente mandate pentru a guverna de unii singuri, iar unica posibilitate de a promova reformele în domeniile gestionate direct de reprezentanţii PL, dar şi de a influenţa schimbările în alte domenii (aflate în gestiunea reprezentanţilor celorlalte două partide) este coaliţia şi Guvernul pe care le avem, chiar dacă repet, că pentru noi acest „mariaj” politic nu este cel mai fericit şi că am fost impuşi de situaţie să recurgem la el.
Cinci. Atunci când am luat decizia de a merge la crearea coaliţiei cu PLDM şi PD şi de a învesti în funcţie actualul Guvern, am luat în calcul alternativele, iar acestea nu erau deloc bune pentru viitorul Republicii Moldova. Prima alternativă era o coaliţie de centru-stânga, iar a doua alternativă – alegerile parlamentare anticipate, care, ținând cont de declinul de imagine al unor partide de pe segmentul democratic, ar fi putut fi lesne câştigate de către partidele pro-Est. În aceste condiţii, ar fi fost pierdută orice şansă de a continua parcursul european şi calea de dezvoltare democratică a Republicii Moldova.
Desigur, ar mai putea fi invocate şi alte argumente în susţinerea pasului pe care l-a făcut Partidul Liberal, dar cred că şi cele menţionate sunt suficiente ca să vă faceţi o impresie de ordin general despre ceea ce ne-a determinat să procedăm astfel. Liberalii nu au de gând să renunțe la prioritățile pe care vor să le implementeze și care vizează în special diminuarea corupției, dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai al oamenilor. Noi, cei din Partidul Liberal, înţelegem că ne revine o misiune destul de dificilă în continuare. Or, va trebui nu doar să ne implicăm plenar în asigurarea unei guvernări de calitate a ţării, contracarând orice tentativă de subminare a muncii noastre venită din partea oponenţilor din afara axului guvernamental, dar şi va trebui să veghem ca partenerii noştri de guvernare să nu o ia din nou razna, cum au făcut-o de atâtea ori. Din alt punct de vedere, noi niciodată nu ne-am temut de lucru şi am făcut totul pentru ca ţara să aibă o dezvoltare normală, asumându-ne nenumărate riscuri. De aceea, revenirea noastră la guvernare nu înseamnă renunţarea la luptă, după cum încearcă unii să spună. Dimpotrivă, lupta va fi şi mai dârză, pentru că în joc este pus viitorul Republicii Moldova, viitorul cetăţenilor noştri.
www.timpul.md
Un alt anti-unionist și anti-român –
Mihai Ghimpu, sef PL,
demagogul și fățarnicul –
————————————————
un comentariu preluat:
infoprut ro 3 august 2015
de Zatic Anatolie ·
Medic la IMSP Insttutul oncologic
„In privinta Re-Unirii:
pe 3 mai 2015 dupa ce s-a terminat mitngul,
am stat de vorba cu domnul Ghimpu intre sesiunile de foto cu tinerele participante la miting
si ii sugeram idea de Re-Unire pina in 2018
la care dumnealui mi-a dat replica –
ca nu e momentul, ca nu suntem pregatiti,
ca poporul nu accepta Re-Unirea,
ca poporul vrea sa mai traiasca in rahat
cu acesti liberali, LPDM,PDM la putere,
ca ei sa suga de la treuca, iar poporul pe ei
nu ii intereseaza, aceasta este parerea mea
dupa acea discutie amicala.
– Armele sus ! Sa infaptuim Re-Unirea !
Unica Cale de a scapa de jugul
care ni l-au pus tot ai nostri !
Dle Untila,
Rusine ! PL – partidul leprelor ! Luati-l pe mosneag si la Kodru ! Halal partid -* partid MORT plin de hoti, curve si idioti utili papusarului ! Generale – rusinica !
lupta voastra nu e efectiva nu se vede,dar stiu sigur ca poporul nu va mai sustine totul e o facatura
Gogoase.Prostiti lumea.In 6 ani aceiasi poveste ‘ Schimbare pina la infinit’Acum sa tineti cont de declinul de imagine al PL.Va poate salva doar Schimbarea Asulu-i fermacator -Ghimpu actor la teatrul de papusi.El v-a nascut ,el v-a ucis.PLR a mai fost un salvator al cursului european.Maia Sandu v-a scos masca.Sper ca diaspora va va raspunde cu picoarele.Ati omorit speranta.Ati furat roadele revolutiei de la 7 aprilie.Personal nu mai fac cale de 350 km,pentru a vota demagogii.Multumesc, Maia Sandu,pentru curaj.
După telenovela „Maia Sandu” drumul PL este la râpă dacă nu la pensie. Schimbarea politică este necesară prin adoptarea stilului „neoliberal” care ar pune punct unor dezichilibre din societate. La fel ar exclude radicalismul care macină partidul.