Momentul adevărului
Pe 16 decembrie, deputații vor mai face o tentativă de alegere a șefului statului. Exercițiul democratic din ziua respectivă va fi un test de maturitate politică, pe care vor trebui să-l susțină partidele parlamentare. Dacă doriți, 16 decembrie este momentul adevărului, când fiecare va trebui să-și arate adevărata față, adevăratul atașament față de interesele țării și ale cetățenilor.
Nu este un secret că, deşi au votat solidar pentru fixarea datei alegerilor prezidențiale, relațiile dintre partidele coaliției de guvernare sunt departe de perfecțiune. Imediat după procedura de vot (dar și înainte de aceasta), liderii liberal-democrați au lăsat să se înțeleagă, că nu e garantat că-l vor vota pe Marian Lupu în această funcție. Chiar dacă este candidatul oficial al Alianței și chiar dacă Acordul de constituire al AIE-2 rămâne în vigoare. Nu mă apuc să judec pe cât de justificate sunt cerințele înaintate de liberal-democrați în schimbul votului pentru Marian Lupu și nici nu mă apuc să cataloghez cumva cerințele lor. Mă interesează modul în care percep acest mesaj restul politicienilor și cetățenii.
Pentru societate este încă o dovadă că lucrurile în AIE merg prost, ceea ce ar putea genera un nou val de neîncredere față de actuala guvernare. Or, se știe că nemulțumirea cetățenilor a ajuns deja la cote inimaginabile – potrivit ultimului sondaj, peste 80% din cetățeni cred că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită.
Pentru politicienii din AIE astfel de declarații reprezintă o bătaie de cap în plus. Spre exemplu, Marian Lupu ar putea fi lipsit de motivaţia să caute cele două-trei voturi care nu ajung pentru alegerea Președintelui, știind că nu are asigurat deloc spatele, că poate găsi voturi la comuniști sau la grupul Dodon, dar aceasta nu va însemna neapărat că va fi ales șef de stat și că, în sfârșit, va fi depășită criza politică.
Pentru comuniști, disensiunile din AIE în problema alegerii șefului statului, constituie un stimulent suplimentar, determinându-i să strângă rândurile, să nu accepte dialogul cu guvernarea și să rămână în așteptarea alegerilor parlamentare anticipate, în speranța că vor reveni la putere.
Și pentru grupul Dodon această situație este una delicată. Neavând garanția că există 59 de voturi pentru alegerea lui Marian Lupu în funcția de Președinte, acest grup nu va risca să dea cele trei voturi de care dispune pentru a nu se compromite în ochii propriilor alegători, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.
Toate aceste constatări ne demonstrează că noua tentativă de alegere a șefului statului a demarat cu grave greșeli tactice. Desigur, fiecare partid din Alianță are dreptul la propria opinie, are dreptul să ia decizii și să înainteze condiții, dar acest lucru trebuia făcut în cadrul AIE. Astfel de mesaje și schimbul de replici care se face în public nu pot decât să afecteze la modul serios capacitatea Alianței de a alege șeful statului. Iar aceasta înseamnă o cale directă spre alegeri parlamentare anticipate, care pot deveni o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.
Nu întâmplător, unii comentatori şi analişti politici, dar şi politicieni, abordând subiectul alegerilor din 16 decembrie, înclină mai mult spre ideea că această încercare va eşua, şi că bătălia decisivă se va da în turul doi de scrutin. Eu însă sunt de părerea că, dacă Alianţa eşuează în alegerea preşedintelui ţării în primul tur, în al doilea tur şansele ei de a reuşi se vor diminua considerabil.
În acelaşi timp, unele partide au şi început pregătirile pentru o eventuală campanie electorală. Numai că aici nu se ţine cont de un singur lucru: în urma alegerilor anticipate nicio formaţiune politică nu va avea de câştigat.
Această afirmație porneşte de la o realitate care ne înconjoară și care devine tot mai alarmantă pe zi ce trece. Într-adevăr, zona euro e în pragul colapsului, un nou val al crizei financiare bate la poarta Europei, anul care vine se anunță unul foarte secetos, iar R. Moldova, fiind un stat agrar, va avea serios de suferit. Și, imaginați-vă, în aşa condiții, noi mergem în alegeri anticipate. Vă asigur, în aceste alegeri nu vor exista învingători, ci doar învinși. Degeaba-și închipuie comuniștii sau alte partide că o asemenea situație îi va avantaja și că vor avea un rezultat electoral bun. Chiar și acei care vor învinge în alegeri, nu vor avea motive de jubilare, căci vor fi obligaţi să scoată ţara din sărăcia şi mizeria în care ne-am pomenit, pentru a evita o explozie socială.
Din acest punct de vedere, Republica Moldova are o șansă de supraviețuire doar dacă aleşii poporului vor da dovadă de maturitate politică și atașament față de interesele cetățenilor. Iată de ce, la 16 decembrie, uitând de neînțelegerile dintre ei și interesele politice pe care le au, partidele și grupurile parlamentare trebuie să ajungă la un compromis, să aleagă Președintele, iar odată depășită această etapă, să se purceadă la mobilizarea tuturor resurselor disponibile pentru a face față provocărilor ce ne așteaptă în viitorul apropiat.
De aceea și spuneam că 16 decembrie este momentul adevărului. Anume în acea zi se va vedea cine se gândeşte la interesele proprii şi cine se gândeşte la interesul ţării. Priorităţile au fost de mult stabilite. Rămâne doar să fie respectate.
Timpul, 9 decembrie 2011