O vizită de încurajare

Afirmam nu demult într-un articol, că anul 2013 va fi unul crucial pentru destinul Republicii Moldova, că în anul ce vine se va da bătălia decisivă pentru viitorul ţării noastre. Certitudinea că anume aşa se va întâmpla a crescut şi mai mult după vizita la Chişinău a Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Această vizită, dincolo de importanţa sa istorică, a confirmat o dată în plus, că Moldova are o perspectivă europeană, iar eforturile depuse în ultimii trei ani de zile de Alianţa pentru Integrare Europeană au început să dea rezultate.

În timpul vizitei sale la Chişinău, Preşedintele Comisiei Europene a transmis câteva mesaje memorabile. El a declarat deschis că nu există nicio îndoială că Moldova aparține Europei și că împărtășește cultura, limba și istoria comună cu Uniunea Europeană. În limbaj diplomatic, Jose Manuel Barroso le-a dat un răspuns elocvent celor care vedeau o linie de demarcare între Estul şi Vestul Europei pe Prut. Astfel, e de la sine înţeles că, deşi se admite că această linie de separare ar exista, Bruxelles-ul vede Republica Moldova de partea europeană a acesteia. Mai mult decât atât, Bruxelles-ul se pare că nu are de gând numai să constate acest lucru, ci să şi acţioneze. Relevantă din acest punct de vedere este şi o altă declaraţie a lui Jose Manuel Barroso, potrivit căreia Uniunea Europeană va continua să fie alături de Moldova în procesul de realizare a planurilor ambițioase pe care le are. Înaltul oficial european a încurajat Moldova să continue procesele începute, arătându-se convins că alegerea europeană a ţării noastre se va transforma într-un proiect de succes.

De asemenea, Preşedintele Comisiei Europene s-a referit la efectele de ordin practic ale procesului de apropiere de UE în care Republica Moldova este antrenată deja de trei ani. El a menţionat progresele înregistrate la capitolul liberalizarea regimului de vize, negocierea Acordului de Asociere şi crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. Jose Manuel Barroso a reconfirmat poziţia expusă oficial, că aceste negocieri vor fi finalizate până la următorul Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în 2013. Iar aceasta înseamnă că Moldova va deveni membru asociat al UE, că cetăţenii noştri vor călători fără vize în Europa, iar producătorii autohtoni vor avea acces nemijlocit la o piaţă de câteva sute de milioane de consumatori.

Dincolo de latura practică şi beneficiile directe, mai există şi aspectul legat de conjunctură şi geopolitică. Finalizarea cu succes a proceselor despre care a vorbit Jose Manuel Barroso la Chişinău va îndepărta vizibil Republica Moldova de sfera de influenţă a Federaţiei Ruse şi o va aduce foarte aproape de spaţiul european comun de securitate şi prosperitate, spaţiu ce va contribui efectiv la soluţionarea multiplelor probleme cu care se confruntă Republica Moldova de mai bine de două decenii.

Un alt semnal transmis de Preşedintele Comisiei Europene a ţinut şi de asistenţa de care va beneficia în continuare ţara noastră din partea Bruxelles-ului. Astfel, recunoscând progresul realizat de Moldova în diverse domenii, UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală cu 30%, care a crescut până la 122 milioane euro. Demnitarul european a dezvăluit că niciodată până acum, în istoria relațiilor moldo-comunitare, nu a fost depășit pragul de 100 milioane euro pe an, iar cumulând granturile cu celelalte fonduri de asistență ale UE, se ajunge la un nivel de 41 euro pe cap de locuitor – cel mai înalt nivel de sprijin din partea UE pentru ţările din vecinătatea europeană! Apropo, în ultimii șase ani, suportul financiar al UE s-a majorat de cinci ori, de la 25 milioane euro în 2006 la 122 milioane euro în 2012. Iar aceasta este o dovadă incontestabilă că UE nu are de gând să lase Moldova de una singură în faţa gravelor probleme şi că-i va acorda toată susţinerea în implementarea programelor de dezvoltare.

În concluzie, vizita lui Jose Manuel Barroso la Chişinău a fost nu doar una simbolică, ci şi de o însemnătate practică deosebită. Ea a zădărnicit unele teze speculative răspândite în ultima perioadă de către eurosceptici şi a dat un viu impuls proceselor integraţioniste care, la sigur, acum vor intra într-o nouă fază. Într-un fel, Preşedintele Comisiei Europene a prefaţat trecerea la o etapă avansată în relaţiile moldo-comunitare, o etapă marcată de un şir de evenimente importante pentru Republica Moldova, ce vor avea loc în 2013 şi care vor deschide ţării noastre o perspectivă reală de integrare europeană. De aceea, rămâne în vigoare enunţul lansat anterior, că anul 2013 va fi unul crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar vizita lui Jose Manuel Barroso la Chişinău a oferit şi mai multă speranţă în acest sens.

Timpul, 7 decembrie 2012

www.timpul.md

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast