Oportunismul politic al liberal-democraţilor
Premierul Iurie Leancă a participat în acest week-end la lansarea în campania prezidenţială din România a premierului Victor Ponta. Despre acest eveniment s-a scris şi s-a vorbit mult în ultimele zile, dar am considerat necesar să revin la subiectul în cauză, pentru a pune unele accente ce nu au mai răsunat până în prezent.
Nu încape nicio îndoială că avem de a face cu o tentativă de atac raider de tip politic regizată de PLDM, jucând un spectacol pregătit și aprobat de conducerea formațiunii. Astfel, în timp ce PLDM a declarat că va sprijini candidatura promovată de Partidul Popular European (Klaus Johannis), Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte al PLDM, şi-a asumat o acţiune „pe cont propriu” şi a mers să-l susţină pe Victor Ponta. Chiar şi pentru un nepriceput în ale politicii este limpede că liberal-democrații au făcut o încercare disperată de a atrage toate voturile românilor din Republica Moldova, a celor care-şi doresc reunirea Republicii Moldova cu România. Scopul urmărit a fost de a arăta că atât Ponta, cât şi Băsescu sunt „prietenii” PLDM, deoarece primul se vede cu Leancă şi e susţinut de acesta, iar al doilea – cu Filat. Dacă aşa stau lucrurile, atunci liderii PLDM nu cunosc valorile şi principiile electoratului proromânesc din Republica Moldova, care nu se lasă prostit cu astfel de trucuri ieftine. Aceşti oameni sunt foarte bine şcoliţi din punct de vedere politic şi au o opţiune politică clară, care nu oscilează în funcţie de șiretlicurile PLDM. Iar dacă liderii acestui partid îşi mai fac iluzii în acest sens, la 30 noiembrie se vor convinge că lucrurile nu stau deloc așa cum îşi închipuie ei.
În schimb, jucând atât de periculos, liderii PLDM îşi asumă mai multe riscuri. Intrarea brutală pe un segment de electorat străin lor ar putea determina electoratul tradiţional al PLDM, care are viziuni puţin diferite, să se îndepărteze de această formaţiune.
De asemenea, trucul făcut de Leancă (cu susţinerea tacită a PLDM) poate afecta relaţia formațiunii cu partenerii săi din Partidul Popular European. Aceştia au avut în sfârşit ocazia să se convingă de oportunismul politic al liberal-democraţilor și nu este exclus că vor găsi de cuviință să-şi revadă relaţiile cu respectivul partid. În rezultat, fără suportul partenerilor din Europa şi abandonat de o parte din electoratul său dezamăgit de asemenea tertipuri, PLDM se va apropia şi mai rapid de marginea prăpastiei în care oricum va cădea.