Rolul liberalilor în parcursul democratic al Republicii Moldova
În ultimul timp, unii comentatori şi analişti politici încearcă să schimbe accentele privind rolul pe care-l joacă liberalii în procesele democratice din ţara noastră. Se fac tentative jenante de a promova ideea precum că Partidul Liberal(PL) ar obstrucţiona anumite procese vitale pentru Republica Moldova, oferind acoperire unor cercuri politice. Însă o scurtă retrospectivă a activităţii PL în ultima perioadă demonstrează că, anume datorită poziţiei liberalilor Republica Moldova a ajuns să fie guvernată democratic, a reuşit să se debaraseze de multe dintre reminiscenţele trecutului comunist şi să obţină condiţiile de stabilitate necesare pentru dezvoltarea sa în continuare.
Primul argument. Dacă nu ar fi avut loc cedările făcute de liberali, Alianţa pentru Integrare Europeană 2 cel mai probabil nu s-ar fi constituit. În numele guvernării democratice a Republicii Moldova, dar şi asigurării parcursului ei european, PL a acceptat partajarea discriminatorie a funcţiilor în stat. Astfel, PL a acces la guvernare fără a se putea implica direct în actul decizional pe domenii atât de importante, cum ar fi: gestionarea economiei, structurile de forţă, combaterea corupţiei etc. PL a mers pe încrederea în partenerii săi, iar atunci când a văzut că lucrurile scârţâie serios la aceste capitole, a cerut pârghii de influenţă reală şi doar cu mare greu, la aproape doi ani de guvernare în noua formulă, a reuşit să obţină unele posibilităţi de a schimba în bine situaţia în unele domenii din cele menţionate. Tot în acest context se înscrie şi cedarea personală a lui Mihai Ghimpu, unicul lider de partid din AIE căruia nu i-a revenit nici o funcţie de conducere în stat şi care a menţionat la acea etapă, dar şi ulterior, că funcţiile mai puţin contează şi mult mai important este să asigurăm ţara cu o guvernare democratică şi să continuăm procesul de integrare europeană.
Argumentul doi. Acum un an, două partide din Alianţă au demarat procedura de alegere a şefului statului fără a avea un candidat stabilit. Măcelărindu-se reciproc şi căutând căi pentru reglări de conturi, niciunul din cele două partide nu a evaluat corect riscurile pentru ţară. Or, eşecul acelor alegeri era evident, la fel cum era clar că riscul revenirii comuniştilor la putere e foarte mare. Atitudinea fermă a PL a contribuit decisiv la evitarea acestui scenariu sumbru şi la reluarea negocierilor cu participarea tuturor componentelor AIE. Apropo, în acea situaţie tensionată PL a fost unicul partid care a venit cu soluţii de alternativă acelor alegeri.
Argumentul trei. Depăşirea crizei politice şi constituţionale care dura de mai bine de doi ani şi jumătate, iarăşi a fost posibilă datorită Partidului Liberal. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu a dovedit încă o dată că interesele ţării sunt mai presus decât oricare alte interese şi a renunţat la una din primele trei funcţii în stat, propunând candidatura care a fost agreată de minimul necesar de 61 de deputaţi şi astfel a fost ales preşedintele Republicii Moldova.
Argumentul patru. PL s-a opus cedărilor periculoase în raport cu aşa-zisa nouă conducere a Transnistriei. Cât face numai statutul de egalitate al părţilor în procesul de negocieri, obţinut în luna aprilie 2012, la Viena, de către separatiştii de la Tiraspol. Chiar dacă atunci poziţia PL nu a fost înţeleasă de mulţi, ulterior s-a văzut că, după ce a obţinut ce a dorit, Tiraspolul s-a întors cu faţa spre Moscova, iar Chişinăul a rămas din nou cu buza umflată.
Argumentul cinci. Anume PL a venit cu iniţiativa condamnării crimelor regimului comunist şi interzicerii simbolicii comuniste. Astfel, în premieră absolută, au fost reabilitate moral sutele de mii de oameni care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, iar partidului foştilor nomenclaturişti sovietici i-a fost aplicată o lovitură serioasă. Implementarea acestei iniţiative a redus din riscurile unei noi comunizări a Republicii Moldova, a unei noi întoarceri cu faţa spre trecut.
Argumentul şase. PL a fost partidul care în precedentul sezon politic a atenţionat public în privinţa neregulilor de la vamă, de la fisc, din sistemul de ocrotire al sănătăţii, asumându-şi toate riscurile. Or, cei care gestionează aceste domenii au declanşat o adevărată campanie împotriva liberalilor cu scopul de a-i reduce la tăcere. Acei care au stat în spatele respectivelor campanii nu au înţeles că, dacă liberalii nu ar fi demascat aceste situaţii, ar fi avut de pierdut toată Alianţa, care începuse, la un moment dat, să fie asociată cu nelegiuirile făcute de anumiţi funcţionari sau de anumite persoane cu funcţii de răspundere. Deoarece multe din fărădelegile respective au fost stopate, meritul PL este incontestabil.
Argumentul şapte. Poziţia echilibrată a PL a diminuat efectul războiului continuu dintre celelalte două componente ale AIE. Într-un fel, putem afirma că, dacă astăzi AIE mai există, iar Republica Moldova este guvernată democratic(cu toate lacunele ce se înregistrează), acesta este în mare parte meritul PL.
Argumentele invocate mai sus sunt suficiente pentru a le oferi un răspuns clar acelor care încearcă să atribuie Partidului Liberal un rol fals în jocurile politice ce se uneltesc din culise. Am considerat necesar să vin cu aceste precizări şi sunt sigur că oamenii vor înţelege cine face jocuri politice, şi cine se gândeşte cu adevărat la viitorul democratic şi european al Republicii Moldova.
Timpul, 25 ianuarie 2013
www.timpul.md