Despre aşa-numitele „alegeri prezidenţiale” din Transnistria
Duminică, în stânga Nistrului vor avea loc aşa-numitele „alegeri prezidenţiale”. Am urmărit cu mare atenţie „campanie electorală” din Transnistria, dar şi unele reacţii, luări de atitudine ale celor ce se interesează de situaţia politică din stânga Nistrului şi aş vrea să-mi spun punctul de vedere.
Este total greşită ideea că aceste „alegeri” ar putea aduce ceva nou în procesul de reglementare a problemei transnistrene. Oricine ar ajunge lider al autoproclamatei rmn, nimic nu se va schimba. Or, niciun lider al rmn nu a fost, nu este şi nu va fi independent în acţiunile sale, ci va acţiona la comandă, iar cei care dau comenzi în stânga Nistrului, nicidecum nu sunt interesaţi de soluţionarea diferendului transnistrean în interesul Republicii Moldova.
Ferma mea convingere este (am menţionat acest lucru de nenumărate ori şi cu diferite ocazii) că unele schimbări în soluţionarea problemei transnistrene poate aduce doar modificarea formatului de negocieri, revederea statutului celor ce participă la acest format şi poziţionarea corectă a Chişinăului în raport cu cealaltă parte în conflict, dar şi cu mediatorii şi viitorii garanţi.
De aceea, este nefondată legătura care se face între aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria şi rezultatele recentelor alegeri prezidenţiale din Moldova. În Constituţia Republicii Moldova e clar stipulat caracterul unitar şi indivizibil al statului şi, oricine ar fi în fruntea ţării, indiferent de viziunile şi preferinţele sale geopolitice, va trebui să respecte Legea Supremă.
În același timp, nu poate exista nicio scuză, niciun argument care ar porni de la pretinsele premise privind soluţionarea conflictului transnistrean, pentru a justifica nişte alegeri nelegitime. Aşa-zisele „alegeri” din stânga Nistrului sunt ilegale, neconstituţionale, nerecunoscute nici de Republica Moldova, nici de comunitatea internaţională şi, prin urmare, ele nu pot avea efecte juridice sau, cu atât mai mult, să creeze premise pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene.
Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă chioară – duminică, 11 decembrie 2016, în stânga Nistrului va avea loc un act ilegal, care urmează a fi tratat ca atare, iar restul sunt doar speculaţii.