O fantomă geopolitică la hotarul Republicii Moldova
Anunţul făcut de separatiştii ucraineni, privind intenţia de a constitui un nou stat (Malorussia), care ar cuprinde nu doar regiunile rebele, ci şi s-ar extinde asupra întregului teritoriu ucrainean, în mare parte, a fost tratat cu superficialitate. Dintr-un punct de vedere, această atitudine poate fi înţeleasă, căci, una e declarația regimului separatist ce controlează o zonă separatistă şi cu totul alta e să-ți extinzi controlul asupra celui mai mare stat (ca teritoriu) din Europa, care este Ucraina. Totuși, părerea mea e că problema nu trebuie ignorată.
Anterior, o idee asemănătoare celei enunţate de separatiştii ucraineni a fost destul de discutată. Atunci, de asemenea se vorbea despre un nou stat, numai că acesta avea să se numească Novorussia, nu Malorussia. Respectivul stat urma (cel puţin aşa afirmaţii se făceau auzite) să includă şi unele teritorii ale Republicii Moldova. Unii au tratat cu scepticism (iar uneori cu sarcasm) această intenţie, alţii au îndemnat la precauţie şi vigilenţă, dar cert este că declaraţiile de acest fel au precedat evenimentele ce au condus la dezmembrarea teritorială a statului vecin. Ar mai fi de notat că, se vehicula ideea extinderii spaţiului separatist ucrainean până la frontierele Republicii Moldova, unde se află un alt spaţiu separatist – regiunea transnistreană.
Nu ştiu ce planuri urmăresc în realitate cei ce vorbesc acum despre proiectul Malorussia şi în ce măsură acesta poate fi considerat un „succesor” al proiectului Novorussia. Îngrijorător este că ideea respectivă a fost lansată imediat după ce Ucraina şi-a anunţat intenţia de a adera la NATO. În context, vom aminti că dezmembrarea teritorială a Ucrainei a început după ce ţara a decis să meargă pe calea asocierii cu Uniunea Europeană.
Cât despre Republica Moldova, chiar dacă e să facem abstracţie de scenariile pesimiste, nu putem trece cu vederea faptul că orice destabilizare de situaţie din ţara vecină se răsfrânge şi asupra noastră. De aceea, trebuie să urmărim atent desfășurarea evenimentelor.
Corect.