(INTERVIU) V. Untila: „Sistemul de securitate al Republicii Moldova este vulnerabil”

„Atunci când vorbim de securitatea statului, se impune o revizuire a cadrului legislativ în vigoare. Să nu uităm că au fost perioade în scurta istorie a Republicii Moldova, când s-au adoptat legi prin care, sub pretextul asigurării securităţii statului, se ascundeau cu totul alte interese (spre exemplu, legea privind combaterea activităţii extremiste, adoptată de comunişti, şi care oferă un vast spaţiu de abuzuri, inclusiv în privința presei)”.

R: Stimate d-le deputat Veaceslav Untila, in calitatea dumneavoastra de presedinte al Comisiei pentru Securitate nationala, aparare si ordine publica cum apreciati starea de securitate a Republicii Moldova in actualul context regional?

V.U.: Eu m-am expus şi anterior la această temă şi acum nu-mi rămâne decât să-mi reiterez poziţia: Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul securitate şi această afirmaţie se referă practic la majoritatea capitolelor-cheie care formează sistemul de securitate. Aici am în vederea şi situaţia structurilor de stat care constituie sistemul de securitate (armata, poliţia, Serviciul de Informaţii şi Securitate), majoritatea dintre ele au rămas nereformate şi neadaptate noilor cerinţe impuse de realităţile timpului, şi vulnerabilitatea în astfel de domenii cum ar fi securitatea energetică, securitatea alimentară, securitatea spaţiului informaţional etc. Adică, practic la toate aceste capitole exisă restanţe serioase, ceea ce mă şi determină să afirm că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă atunci când vorbim de securitate.

R: La alegerile din Gagauzia, Federatia Rusa a fost direct implicata in campania electorala. Rezultatele alegerilor din Gaguzia dar si evolutiile din Transnistria sunt de natura sa afecteze si mai mult securitatea nationala a Republicii Moldova?

V.U.: Interesul şi implicarea de care a dat dovadă Rusia în cadrul recentului scrutin din autonomia găgăuză a Republicii Moldova a provocat şi continuă să provoace mai multe întrebări. Dacă în cazul Transnistriei lucrurile privind rolul jucat de Rusia în apariţia acestei probleme şi conservarea ei de-a lungul anilor sunt mai mult sau mai puţin clare (aici este suficient să ne amintim de decizia CEDO în cazul grupului Ilaşcu, instanţa stabilind că Rusia este vinovată de apariţia şi menţinerea regimului separatist în estul Republicii Moldova), atunci atenţia sporită acordată de Moscova Găgăuziei nu are cum să nu ne îngrijoreze, în special dacă luăm în calcul conflictele din estul Ucrainei, dar şi afirmaţiile care se fac tot mai des, precum că Rusia vrea să-şi refacă poziţiile în spaţiul ex-sovietic. De aceea, trebuie să monitorizăm atent toate evoluţiile din sudul şi estul Republicii Moldova şi să intervenim pentru a preveni posibile tensionări de situaţie.

R: Ca presedinte al Comisiei de securitate nationala care sunt lacunele legislative sesizate de dumneavoastra  si de institutiile din domeniul securitatii si care ar fi modul prin care comisia parlamentara le poate solutiona?

V.U.: Atunci când vorbim de securitatea statului, se impune o revizuire a cadrului legislativ în vigoare. Să nu uităm că au fost perioade în scurta istorie a Republicii Moldova, când s-au adoptat legi prin care, sub pretextul asigurării securităţii statului, se ascundeau cu totul alte interese (spre exemplu, legea privind combaterea activităţii extremiste, adoptată de comunişti, şi care oferă un vast spaţiu de abuzuri, inclusiv în privința presei). Atâta timp cât astfel de prevederi rămân în vigoare, nu vom putea vorbi de o bună activitate a organelor responsabile de securitatea statului.

De asemenea, pe lângă revizuirea cadrului legislativ în vigoare, se impune şi completarea acestuia cu noi standarde, inclusiv urmează a fi luate în calcul standardele Uniunii Europene, care încă nu se regăsesc în legislaţia noastră, dar care vor trebui introduse pe măsură ce vom avansa pe calea integrării europene.

La momentul preluării funcţiei de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, eu am spus că văd câteva direcţii prioritare pentru a acţiona în continuare şi le voi aminti şi cu această ocazie: 1) revizuirea cadrului legislativ în vigoare ce se referă la securitatea statului şi ordinea publică; 2) introducerea noilor standarde europene în aceste domenii; 3) ajustarea reformelor implementate până acum un mod eronat și inadecvat; 4) demararea reformelor autentice, acolo unde lucrurile nu s-au mişcat din loc până în prezent; 5) folosirea la maximum a atribuţiilor de control asupra instituţiilor din domeniu, aflate sub control parlamentar; 6) organizarea audierilor publice pe fiecare ramură separată din domeniu şi elaborarea de propuneri şi măsuri ca urmare a acestor audieri, astfel încât să contribuim la soluționarea problemelor enumerate mai sus.

R: Peste tot in lume asigurarea securitatii unui stat necesita costuri. Cum va fi anul acesta bugetul destinat sectorului  de securitate si care sunt actiunile comisiei pentru a asigura financiar o cat mai buna functionalitate a acestor institutii?

V.U.: Din păcate, chiar dacă am ajuns în luna aprilie, Republica Moldova încă nu are un Buget de stat adoptat. Acesta se află încă în fază de proiect şi e în proces de lucru la nivelul structurilor guvernamentale. Nu aş vrea acum să mă opresc la motivele ce au determinat o asemenea situaţie, dar țin să menţionez că, atunci când documentul va ajunge în Parlament, vom face tot posibilul ca necesităţile sistemului de securitate să fie asigurate la un nivel cât mai înalt. Desigur, vom avea în vedere şi posibilităţile financiare reale ale statului.

R:  In ultima perioada au existat mai multe abuzuri savarsite de structuri ale ministerelor de forta atat asupra unor politicieni, presa si chiar asupra unor angajati din aceste ministere. Cum intentionati sa rezolvati aceste probleme?

V.U.: E vorba de necesitatea reformării acestor instituţii de care am vorbit mai sus. Or, unele organe din sistemul de securitate al ţării au rămas neatinse, dacă putem spune aşa, încă din perioada sovietică. Vă daţi seama de ce principii se conduc angajații acestora în activitatea de zi cu zi! De asemenea, alte structuri care fac parte din sistemul de securitate au iniţiat procesul de reformă, dar aşa şi nu l-au dus la bun sfârşit. Există şi structuri în cadrul cărora reformele au fost mimate sau implementate eronat, de aceea şi avem situaţia de care aţi pomenit. E şi firesc ca, în limita prerogativelor legale pe care le avem, să intervenim şi să soluţionăm toate aceste probleme pentru ca, în final, Republica Moldova să aibă un sistem de securitate adaptat standardelor internaţionale în domeniu, modern şi eficient.

R;  Care credeti ca este rolul presei in infrastructura de securitate ? Presa este o vulnerabilitate pentru securitatea nationala a Republicii Moldova sau o oportunitate?

V.U.: Este o întrebare extrem de actuală şi vreau să vă comunic în context că, pe agenda de lucru a Parlamentului RM, se află un proiect de lege care-şi propune securizarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova, ca acesta să nu mai fie unul vulnerabil şi să poată face faţă provocărilor de ultimă oră. Problema este că anumite grupuri de interese politice şi nu numai încearcă să bage la pachet cu aceste modificări legislative necesare Republicii Moldova şi unele prevederi care atentează la libertatea de exprimare sau care au în vedere subordonarea politică a audiovizualului public. Dacă vom şti să separăm interesele Republicii Moldova de interesele grupurilor menţionate, atunci vom avea cu adevărat un spaţiu securizat, eliminând toate riscurile existente la acest capitol, iar dacă nu….

rnews.md

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast