Nu voi accepta niciun compromis

–  Dle Untilă, săptămâna curentă Inspectoratul Ecologic de Stat a împlinit 22 de ani de la fondare. Cum aţi marcat această dată?

–  Am îmbinat utilul cu plăcutul. Ziua am muncit ca de obicei, iar spre seară am avut o şedinţă cu un uşor caracter festiv, în cadrul căreia am discutat despre situaţia actuală din domeniul de care suntem responsabili, despre problemele care există, despre sarcinile ce stau în faţa noastră şi modalităţile de realizare ale acestora. Iar la final am felicitat colegii cu ocazia aniversării respective. Vreau să vă spun că discuţia care am avut-o cu colegii în acea zi, dar şi în zilele precedente, a fost una destul de constructivă. M-am convins că noul meu colectiv are un potenţial enorm şi dorinţa de a schimba situaţia din domeniu, iar asta mă face să privesc cu optimism în viitor.

–  Cum v-a primit colectivul, pentru că aţi fost numit în această funcţie relativ recent?

– Chiar în cadrul primei mele întâlniri cu membrii colectivului am stabilit clar anumite lucruri: eu am acceptat această funcţie nu de dragul funcţiei, ci am venit să facem împreună o treabă bună. Deoarece cunosc, în linii mari, problemele din domeniu, am efectuat o radiografie a situaţiei pe fiecare segment aparte, după care am recunoscut că mizez pe profesionalismul şi dedicaţia lor, avertizându-i, că cine nu este gata să depună toate eforturile pentru a obţine rezultate bune în munca noastră, nu are decât să plece. Eu stimez oamenii care sunt devotaţi meseriei lor şi întotdeauna am promovat profesioniştii, iar cei care au făcut doar figuraţie, i-am eliminat din sistem îndată ce i-am depistat. Se pare că mesajele cu care am venit în faţa angajaţilor Inspectoratului Ecologic de Stat au fost înţelese şi apreciate de colectiv. Or, am simţit o înviorare în activitatea Inspectoratului şi sper că acest ritm va fi menţinut şi în continuare.

–  Care sunt cele mai mari probleme în noul Dvs. domeniu de activitate?

–  Nu ştiu dacă putem afirma că acest domeniu este nou pentru mine. Anterior, am activat în componenţa Comisiei parlamentare responsabile inclusiv şi de ecologie, iar timp de doi ani am condus Comisia respectivă. Astăzi, Inspectoratul Ecologic de Stat, care are oameni de calitate, adevăraţi profesionişti, este aproape invizibil. Acel enorm potenţial ce există în sistem urmează a fi direcţionat spre soluţionarea problemelor, dar şi spre asigurarea unei bune comunicări cu societatea, astfel încât cetăţenii să înţeleagă că inspectorii ecologici sunt cei mai buni şi devotaţi prieteni ai lor, că muncesc pentru binele întregii societăţi.

O prioritate absolută pentru noi trebuie să devină asigurarea sănătăţii populaţiei. Am în vedere atât asigurarea calităţii apei, cât şi un control drastic asupra importului în ţară a produselor modificate genetic. Noi nu putem permite ca cetăţenii noştri să consume apă poluată sau produse periculoase pentru sănătatea şi chiar pentru viaţa lor. Dacă doriţi, acesta este un angajament personal al meu şi aici nu voi accepta nici un fel de compromis.

O altă prioritate a noastră va fi asigurarea integrităţii spaţiilor verzi. Vine sezonul rece al anului, când au loc tăieri masive de arbori, arbuşti şi aceste tăieri se desfăşoară de cele mai multe ori ilegal. Noi vom organiza nu numai un control riguros al fâşiilor forestiere, dar vom încerca să convingem oamenii că tăierea ilicită a copacilor le va aduce tot lor în cele din urmă un mare deserviciu. În Republica Moldova pădurile, fâşiile forestiere au un singur scop – ecologic, iar copacii sunt, într-un fel, plămânii ce asigură calitatea aerului pe care noi îl respirăm.

Vom acorda atenţia cuvenită şi vom lupta cu gunoiştile neautorizate, care afectează mediul ambiant şi prezintă un pericol imens pentru sănătatea oamenilor.

De asemenea, ne vom concentra pe monitorizarea strictă şi intervenţii în caz de necesitate în situaţii ce indică mai mult un caracter industrial, dacă se poate spune aşa. Mă refer la activităţile legate de carierele neautorizate, dar şi la expertizele în construcţii. Chiar dacă anterior, în cazul construcţiilor, atribuţiile Inspectoratului au fost restrânse, eu consider că asupra chestiunii în cauză urmează să revenim. Vom purcede neîntârziat la elaborarea unui şir de propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ cu privire la ecologie, pentru a-l aduce în concordanţă cu cerinţele actuale. Ecologia trebuie să stea în capul mesei şi acest lucru e necesar să-l înţeleagă toţi. Noi avem o viziune clară asupra situaţiei din acest domeniu şi sunt sigur că vom reuşi să ridicăm prestaţia noastră la un nivel calitativ superior şi să depăşim problemele existente.

–         Nu va fi prea grea povara ce o puneţi pe umerii Inspectoratului?

–   Nici nu am aşteptat că va fi uşor. Dar nu avem de ales: dacă nu vom fi capabili să ne protejăm mediul înconjurător, ne vom pomeni într-o zi în pragul unei catastrofe ecologice. Eu cred că ecologizarea țării este o cauză a întregii societăți, iar controlul ecologic de stat nu poate fi o sarcină sau o atribuție doar a Inspectoratului Ecologic de Stat. În acest cerc trebuie atrase diferite organizații și autorități cu competențe de mediu. Vom aprecia mult colaborarea cu organele de drept(Procuratura, MAI, CNA), cu autoritățile administrative(Medicina preventivă, Serviciul piscicol, AGRM, Agenția ”Moldsilva”, Agenția ”Apele Moldovei”), cu administrațiile publice de nivelul I și II, cu societatea civilă(Mișcarea ecologistă din Moldova, ONG-urile locale), cu mijloacele mass-media. Pe scurt, vom sensibiliza aceste autorităţi şi instituţii să se implice şi să participe la abordarea ecologică a tuturor activităților din economie și societate.

–  Cei care sunt împuterniciţi să efectueze controlul ecologic se află deseori în câmpul unor conflicte de interese. Cum aveţi de gând să vă protejaţi angajaţii de eventuale speculaţii şi suspiciuni?

–   Inspectoratul ca instituţie de specialitate cu funcţii de control ecologic de stat este şi subiect  al dreptului contravenţional. Sunt întocmite anual aproximativ 7-8 mii de procese-verbale, care vizează persoane sau instituţii concrete. Evident, noi vom monitoriza şi vom verifica permanent legalitatea întocmirii unor dosare și chiar a unor autorizații de mediu eliberate. Noi nu avem dreptul la greșeală. Aceasta-i imaginea Inspectoratului. Cred că e cazul să vorbim aici și de instruirea profesională continuă. Vom organiza seminare tematice, deoarece în structurile IES au venit mulți tineri care trebuie instruiți conform specificului Inspectoratului. În acest context este binevenită colaborarea cu Garda Naţională de Mediu din România, în vederea unor preconizate acţiuni comune ce ţin de controlul ecologic şi de protecţia mediului.

–  Dle Untilă, Dvs. sunteţi şi vicepreşedinte al Partidului Liberal. Pe cât de compatibilă este noua Dvs. funcţie cu cea pe linie de partid?

–  Este compatibilă sută la sută din punct de vedere legal, şi politic, şi logic, şi imediat vă explic de ce. Legal – pentru că legislaţia în vigoare îmi permite să fiu şi vicepreşedinte al uneia dintre cele mai influente formaţiuni politice din ţară şi să conduc, totodată, o instituţie atât de importantă ca Inspectoratul Ecologic de Stat. Politic – partidul pe care-l reprezint şi-a propus drept scop să aducă schimbarea în Republica Moldova şi datoria noastră, a membrilor de partid, este să ne implicăm atunci când avem posibilitatea pentru a determina această schimbare în bine. Logic – pentru că eu tot timpul am fost acolo unde am considerat că pot fi util societăţii şi mi-am făcut cu cinste datoria, inclusiv, după cum am menţionat mai sus, într-un domeniu care a avut tangenţă directă cu ecologia în Republica Moldova.

–  Înseamnă aceasta că veţi continua să faceţi politică?

–  Politica este instrumentul care-ţi permite să câştigi încrederea oamenilor şi să munceşti în interesul lor. În cazul de faţă, eu voi munci într-o funcţie care, dacă doriţi, reprezintă o expresie a votului politic acordat de cetăţeni partidelor aflate la guvernare. Din această perspectivă eu voi continua să fac politică în cel mai activ mod posibil. Noi am fost investiţi cu încrederea oamenilor şi acum suntem pur şi simplu obligaţi să răsplătim încrederea lor printr-o gestionare onestă şi competentă a treburilor statului şi societăţii. Apropo, sunt sigur că politica şi pe viitor îmi va oferi şansa să muncesc, alături de colegii mei de partid, pentru binele cetăţenilor.

–  Dle Untilă, în acest caz o să vă întreb deschis: ce şanse de viitor are partidul din care faceţi parte?

–  O să vă răspund la fel de deschis: alegătorii nu pot fi induşi în eroare la nesfârşit – vine un moment în care se vede cine a venit în politică pentru a apăra interesele oamenilor şi cine foloseşte politica pentru a-şi realiza anumite scopuri ce nu au nimic în comun cu cele ale cetăţenilor. Partidul Liberal nu a trişat şi este sincer în relaţia cu alegătorii şi simpatizanţii săi. Partidul Liberal a făcut faţă şi nu a cedat provocărilor, şi sunt convins că oamenii vor aprecia această poziţie fermă şi principială. Partidul Liberal creşte numeric şi valoric, se consolidează şi devine tot mai atractiv pentru cei ce vor să-şi asume plenar un angajament politic.

Interviu realizat de Gheorghe Ciobanu

Timpul, 19 octombrie 2012

www.timpul.md

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast