Să întărim segmentul liberal

Domnule Untilă, Partidul Liberal şi Mişcarea „Acţiunea Europeană” şi-au anunţat intenţia de a fuziona. Cum s-a ajuns la o asemenea decizie?
– Necesitatea consolidării forţelor de orientare liberală este absolut evidentă. Dispersarea opţiunii pro-liberale favorizează formaţiunile pseudo-liberale, dar şi alte formaţiuni, care-şi sporesc în final prezenţa în organele de conducere ale ţării din contul liberalilor. În rezultat, au de suferit o parte considerabilă din cetăţenii ţării care sincer sunt adepţii valorilor liberale. Am să vă dau un singur exemplu. În Parlamentul precedent, ponderea liberalilor (a reprezentanţilor MAE şi PL) în structurile statutului a fost una semnificativă şi liniile directorii ale precedentei guvernări au fost mult mai calitative decât ale actualei guvernări, în cadrul cărora ponderea liberalilor este un pic mai mică. Principiile şi valorile care erau puse la baza precedentei guvernări acum au ajuns mai degrabă nişte noţiuni ilare, compromise, punându-se accentul pe cu totul alte interese. Datoria noastră este să readucem în prim-plan valorile şi principiile liberale, să asigurăm prezenţa lor practică în actul guvernării, să susţinem opţiunea unei importante părţi a electoratului. Sunt sigur că fuziunea MAE cu PL va contribui decisiv la realizarea acestor aspiraţii.

– Credeţi că există o mare diferenţă între precedenta şi actuala guvernare, chiar dacă, în linii mari, actorii ce exercită actul guvernării (mă refer la partide) au rămas aceeaşi?
– Deşi în linii mari, după cum aţi remarcat şi Dvs., actorii politici în cadrul guvernării au rămas aceeaşi, situaţia este total diferită. Să ne amintim care au fost temele ce au predominat în timpul precedentei guvernări: depăşirea recesiunii, creşterea economică, reabilitarea democraţiei, restabilirea adevărului istoric etc. Acum însă predomină astfel de teme ca: „Moldtelecom”, „Banca de Economii”, privatizarea întreprinderilor de stat, cine pe cine va trăda etc. Rezultatele guvernării precedente au fost relativ bune, iar care vor fi rezultatele actualei guvernări – rămâne de văzut. Personal, sunt sceptic în această privinţă, iar explicaţia este una simplă – diminuarea acţiunii factorului liberal s-a produs pe fondalul creşterii influenţei factorului social-democrat. Tonul în precedenta guvernare l-au dat cei care împărtăşesc valorile liberale. Cine dă tonul în actuala guvernare – nu este un secret pentru nimeni. De aceea, avem datoria de a întări segmentul liberal, de a contribui la reconfigurarea decisivă a scenei politice autohtone.
       
Urmărind acţiunile Dvs. recente, nu aveţi impresia unui deja-vu?
– Într-adevăr, eu şi echipa pe care o conduc, avem o experienţă bogată în ceea ce ţine de consolidarea forţelor liberale şi, în genere, a forţelor democratice. Începând cu 2001, am fost unul dintre promotorii activi ai ideii de fuzionare, iniţial a forţelor liberale, apoi a forţelor democratice. Astfel, am pornit cu echipa mea de la Partidul Ordinii şi Dreptăţii (pe care l-am fondat şi l-am condus) şi am tot fuzionat până am ajuns să constituim partidul Alianţa „Moldova Noastră”. În baza AMN, am format, în 2005, blocul „Moldova Democrată”, care a obţinut peste o treime din numărul de mandate de deputat în Parlament, asigurând reprezentarea adecvată a intereselor unei importante părţi a electoratului democratic. Dacă nu am fi fost trădaţi atunci de unii pseudo-democraţi, la sigur reuşeam să facem o opoziţie puternică şi să scăpăm ţara de dictatura comunistă încă la acea perioadă. Oricum, anume noi am fost acei care am pus începutul debarcării comuniştilor de la putere în 2007 şi, împreună cu alte partide democratice, am finalizat acest proces în 2009. În tot acest răstimp, indiferent de formulele politice la care am participat, am avut onoarea să conduc şi să reprezint o adevărată echipă de purtători de valori liberale. Şi acum, această echipă vine să-şi facă din nou datoria, contribuind la consolidarea liberalismului, la promovarea valorilor pe care le-a împărtăşit dintotdeauna.

Nu pot să nu vă întreb: de ce la un moment dat Dvs. şi echipa pe care o conduceţi aţi părăsit AMN, formaţiunea la constituirea şi promovarea căreia aţi muncit din greu?
– Nu a fost o decizie uşoară, deoarece într-adevăr am muncit din greu la afirmarea AMN ca un partid cu adevărat democratic. Dar din cauza managementului prost, la un moment dat AMN ajunsese într-o situaţia destul de dificilă. Se impuneau schimbări radicale, altfel riscam să pierdem şi echipa, şi susţinătorii, şi toate acele rezultate frumoase pe care le avusem de-a lungul anilor. Partidul era gata de reformă, însă acest lucru nu convenea unor persoane din conducerea lui. Astfel, dorinţa de schimbare venită din interior a fost înăbuşită într-un mod brutal, făcându-se uz de metode necivilizate şi chiar ilegale. În această situaţie, datoria noastră, a celor care constituiam aripa liberală în AMN, a fost să păstrăm echipa fortificată de-a lungul anilor, să găsim o formulă pentru a continua să promovăm aceleaşi valori liberale în societate. Şi anume aşa am şi procedat. Nu a fost o decizie uşoară, dar nu am avut atunci alte soluţii.

De ce aţi optat pentru varianta MAE, dar nu aţi revenit din start la mesajul unirii liberalilor sau, în general, a democraţilor?
– Aş vrea să vă amintesc că imediat după venirea aripii liberale la MAE, am lansat mesajul şi apelul privind necesitatea unificării forţelor liberale, democratice. Din păcate, situaţia era de aşa natură încât am fost nevoiţi să constatăm că nu exista sol fertil pentru promovarea ideii respective. Am revenit la acelaşi mesaj în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din noiembrie 2010, dar rezultatul a fost acelaşi. De aceea, am fost nevoiţi să ne conformăm situaţiei, deşi eram siguri că partida democrată avea să iasă în pierdere ca urmare a acestei atitudini, lucru care s-a şi întâmplat.
                                     
Ce a determinat luarea deciziei de fuziune dintre MAE şi PL? S-au negociat careva algoritme, funcţii?
– La baza deciziei de fuziune a stat dorinţa de a ne uni, exprimată de miile de membri ai partidelor noastre, precum şi îndemnul societăţii de unificare politică a dreptei, pentru a întări acest segment vital de pe eşichierul politic din Republica Moldova. Cu siguranţă, noi avem mult mai multe lucruri care ne unesc, decât ne despart, iar micile divergenţe, inevitabile în asemenea proces, se vor rezolva pe parcurs. De aceea, Consiliul Naţional al MAE a votat unanim decizia de fuziune cu Partidul Liberal. Totodată, nu aş fi sincer dacă nu aş recunoaşte că am convenit şi asupra unor aspecte tehnice, cum ar fi, spre exemplu, prezenţa membrilor echipei noastre în organele colective de conducere a PL. Dar nu aceste momente au determinat fuziunea. Oricât de straniu ar părea, noi într-adevăr am pornit de la valori şi principii, de la interesele cetăţenilor care împărtăşesc cu adevărat doctrina liberală. În context, cred că greşesc amarnic acei care subapreciază electoratul şi care îşi închipuie că oamenii de la noi nu se descurcă în doctrine.

Vor adera pe viitor la PL şi alte partide de orientare liberală?
– Nu am discutat această problemă, dar vreau să vă asigur că la acest capitol avem o poziţie comună: contează calitatea fuziunii, nu cantitatea. Anume de acest principiu de vom conduce, dacă, la un moment dat, vom ajunge să discutăm noi aderări posibile în sensul consolidării segmentului liberal. Cu regret, majoritatea politicienilor ajung prizonierii unei gândiri politice conflictuale, se împiedică în orgolii, sunt ca nişte copii care nu vor să-şi împartă jucăriile. Din acest motiv ei merg mai greu la alianţe şi fuziuni.

Ce impact va avea fuziunea MAE cu PL asupra alegerilor locale?
– Impactul va fi unul hotărâtor. Nu este de ajuns să crezi în democraţie, mai trebuie să şi lupţi pentru aceasta. Nu este de ajuns să reprezinţi oamenii de bună-credinţă,  mai trebuie şi să lucrezi în interesul lor. Pe lângă faptul că transmitem un mesaj clar societăţii, un mesaj de mobilizare celor care cred în viitorul liberalismului în Republica Moldova, prin consolidarea potenţialului uman, prin punerea în valoare a experienţei comune pe care o au echipele noastre, vom oferi cu siguranţă noi soluţii cetăţenilor. Sunt absolut convins că aceste soluţii se vor bucura de susţinerea societăţii, lucru care se va regăsi în rezultatul final al alegerilor.      

Timpul, 11 martie 2011

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast