Riscuri și oportunități

Relaţiile ruso-americane au intrat într-o nouă perioadă tensionată în ultimele zile, care e marcată în special de decizia SUA de a introduce noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi de decizia Kremlinului de a reduce personalul diplomatic american aflat în Federația Rusă. Aceste noi tensiuni nu au cum să nu afecteze situaţia la nivel mondial în general, dar, totodată, sunt şi un motiv pentru unele ţări mici ca Republica Moldova să-şi formuleze unele întrebări.

Este absolut evident că Moldova trebuie să urmărească evoluţia relaţiilor ruso-americane, or noi ne aflăm într-o zonă în care ambele puteri mondiale au interese geopolitice. Rusia a perceput întotdeauna teritoriul dintre Prut şi Nistru ca pe un avanpost pentru întărirea poziţiilor sale în această parte a Europei, iar interesul SUA faţă de regiunea în care se află ţara noastră s-a manifestat în special după ce România a aderat la NATO, devenind unul din partenerii de bază ai SUA în zona respectivă. Odată cu decizia Ucrainei de a adera la NATO până în 2020 (decizie care se pare că e susţinută şi de conducerea NATO), interesul SUA faţă de această regiune, inclusiv faţă de Republica Moldova a crescut şi mai mult.

Este o realitate care trebuie conştientizată şi evaluată corect, inclusiv prin prisma oportunităţilor şi riscurilor aferente. O asemenea evaluare trebuie să constituie acum preocuparea de bază a organelor abilitate ale statului şi sunt sigur că activităţile specifice unor astfel de situaţii sunt deja în derulare. Spun acest lucru pornind de la experienţa mea anterioară, acumulată în funcţiile de Preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, dar şi de membru al Consiliului Suprem de Securitate.

Nu este exclus ca în perioada imediat următoare să asistăm la unele schimbări fulminante în relaţiile dintre marile puteri ale lumi, iar asta cu siguranţă va avea un impact anume asupra Republicii Moldova. Important e să nu fim prinşi pe nepregătite. Pentru că riscurile urmează a fi prevenite, iar oportunităţile folosite la maximum.

2 Comments

 1. Sofica Rotărița /

  Riscurile la noi vor dispare iar oportunitățile vor apărea
  doar prin Re-Unirea noastră
  cu pâPatria-mamă România Mare europeană !

 2. Sofica Rotărița /

  ——————————
  Riscurile la noi vor dispare iar oportunitățile vor apărea
  doar prin Re-Unirea noastră
  cu pâPatria-mamă România Mare europeană !

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast