Artificii de imagine

IMG_5816+În ultima perioadă, presa este inundată de relatări despre „succesele” ce se înregistrează în vederea reglementării problemei transnistrene. Nu neg, comparativ cu precedentul guvern, se observă o activizare în această direcție, dar oare ceea ce se întâmplă poate constitui un motiv pentru concluzii optimiste? 

Drept o mare reușită a fost prezentată întrevederea dintre premierul Chiril Gaburici și liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Iar presa care cântă în struna guvernării s-a străduit atât de mult să trâmbițeze despre acest „succes”, încât Biroul pentru Reintegrare, fiindu-i probabil frică de așteptările prea mari ce puteau să apară în societate și care s-ar fi întors ulterior ca un bumerang împotriva guvernării, a trebuit să vină cu un comunicat în care a precizat care sunt aceste rezultate în realitate. Citez din comunicat: „La capitolul rezultate atinse se înscriu: semnarea Protocolului adițional de prelungire a mecanismului transportului feroviar de mărfuri prin Transnistria; acordul de a da un impuls pozitiv tuturor platformelor de dialog și de conlucrare în procesul reglementării problemei transnistrene; susținerea obiectivului de a organiza pe 20 martie curent întâlnirea comună a reprezentanților politici cu șefii grupurilor sectoriale de lucru pentru consolidarea încrederii; înțelegerea de a finaliza demontarea telefericului dintre Rezina și Râbnița; acordul de a asigura circulația în condiții favorizate a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului în perioada marilor sărbători creștine, cum sunt Paștele și Paștele Blajinilor”. Adică, acestea sunt rezultatele recunoscute oficial ca urmare a întrevederii menționate. Acum, haideți să le analizăm la rece și să vedem cui convin ele. Iar concluzia ce se impune de la sine este că s-a ajuns la unele acorduri care, fie convin Tiraspolului, fie nu schimbă nimic la modul practic pe dimensiunea diferendului transnistrean. Deci, despre ce fel de succese putem vorbi?

Totodată, în același comunicat, Biroul pentru Reintegrare se referă la alte teme abordate, care au fost discutate de Gaburici și Șevciuk, dar nu s-a ajuns la o înțelegere. Este vorba despre necesitatea susținută de Chișinău și Tiraspol de a continua lucrul în cadrul formatului „5+2”; posibilitatea de a deschide circulația pe podul de la Gura Bâcului – Bâcioc; soluționarea problemelor în domeniul telefoniei fixe și al telecomunicațiilor; chestiunile legate de facilitarea activității economice și a comerțului pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, au fost luate în discuție un șir de alte subiecte: utilizarea de către fermierii din raionul Dubăsari a pământurilor lor de după traseul Camenca-Tiraspol, funcționarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină din Transnistria, dificultățile de circulație, incidentele din Zona de Securitate și, în special, accesul angajaților la instituțiile moldovenești aflate în orașul Bender. Din câte se vede, în problemele cu adevărat importante nu s-a înregistrat niciun progres.

După întrevederea lui Gaburici cu Șevciuk, a urmat întâlnirea dintre vicepremierul Victor Osipov și așa-zisa ministră de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, întrunire ce a vizat organizarea activităţii grupurilor de lucru. S-a făcut un schimb de propuneri pentru intensificarea și eficientizarea activităţii grupurilor de lucru. Rămâne însă de văzut care va fi randamentul acestor grupuri în soluționarea unor probleme stringente pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mai departe e și mai interesant. Și aici mă refer la ședința Comisiei Unificate de Control din 19 martie. De fapt, atitudinea reală a Tiraspolului față de reglementarea problemei transnistrene este perfect reflectată de această ședință, unde a fost discutat subiectul privind libertatea circulaţiei în Zona de Securitate. Cum era de așteptat, delegaţia transnistreană a încercat să se abată de la chestiunea privind blocarea accesului observatorilor militari, care au misiunea de a documenta incidentele din Zona de Securitate. Nu este pentru prima oară când delegaţia transnistreană sfidează deschis poziţiile celorlalte componente ale Comisiei, făcând imposibilă examinarea situaţiei curente din Zona de Securitate și aprobarea unei decizii comune cu privire la circulaţia liberă a cetăţenilor în spațiul respectiv. Negocierile în Comisia Unificată de Control au cam bătut pasul pe loc luni în șir, deoarece delegaţia transnistreană a avut permanent o atitudine neconstructivă, refuzând să discute subiecte ce nu conveneau reprezentanţilor Tiraspolului.

Evenimentele din ultimul timp arată că Chișinăul are o optică greșită față de reglementarea problemei transnistrene și acest lucru ni-l sugerează subtil și partenerii noștri de dezvoltare. În documentul transmis recent premierului Gaburici, aceștia au inclus un capitol întreg privind Transnistria, iar printre obiectivele trasate se numără: recunoașterea publică imediată a faptului că reintegrarea Republicii Moldova este o prioritate naţională; grăbirea de către Chișinău a negocierilor cu Transnistria în ceea ce privește includerea ei în Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător într-un format trilateral (Chișinău-Tiraspol-Bruxelles); rezolvarea problemei dosarelor penale intentate persoanelor din Transnistria care dețin funcții de răspundere etc.

Eu aș completa lista acestor obiective cu cele expuse de nenumărate ori de către Partidul Liberal și anume: modificarea imediată a formatului de negocieri, prin excluderea Tiraspolului din procesul de negocieri și prin acordarea Rusiei a statutului de parte în conflict, dar și prin recunoașterea statutului UE și SUA de mediatori cu drepturi egale; intensificarea demersurilor privind retragerea imediată a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului; înlocuirea așa-zișilor pacificatori ruși cu o misiune de pacificare sub mandat internațional etc.

Doar abordând astfel problema, Chișinăul va putea spera la o soluționare reală a diferendului transnistrean. În rest, asistăm cu toții la unele artificii de imagine și nimic mai mult.

www.timpul.md

1 Comment

  1. coressi /

    guvernanţii de la Chişinău vor să repare prostiile Lui Ivan din perioada anilor 90. Este clar ca lumina zilei; dacă vor Transnistria înapoi implicit şi-au dat acordul cu aruncarea RM în braţele ruşilor; şi asta pentru o lungă perioadă!

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast