Despre Biroul de legătură NATO la Chișinău

Preconizata deschidere la Chişinău a unui Birou de legătură NATO a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte. La această temă îşi dau cu părerea şi experţi, şi politicieni, şi jurnalişti, şi internauţi. Urmăresc cu atenţie polemica respectivă şi, chiar dacă nu intenţionam anterior să mă pronunţ la această temă, în lumina ultimelor declaraţii consider că se impun anumite precizări şi accente, făcând abstracţie de emoţii şi interese politice.

Haideți să vedem, de unde vine această „fobie” a unora faţă de NATO? Cu siguranţă, din trecutul nostru sovietic, când acestei organizaţii internaţionale i s-a creat imaginea unui agresor. Ulterior, mentalitatea noastră post-sovietică a fost „alimentată” cu diverse informaţii despre rolul de „jandarm mondial” al NATO şi despre implicarea acestei organizaţii în diverse zone de conflict de pe glob. Evident, asemenea informaţii au fost răspândite în mod intenţionat și cu scop de manipulare a cetăţenilor, pentru a păstra o anumită doză de antipatie faţă de NATO.

Dar adevărul este altul. Astăzi NATO nu e doar un bloc militar, ci şi cel mai performant şi mai eficient spaţiu de securitate. Iar când vorbim de securitate, nu ne referim doar la securitatea militară. De exemplu, Republica Moldova s-a convins „pe viu” ce înseamnă preocuparea NATO faţă de securitatea ecologică, cu ajutorul acestei organizaţii fiind distruse cantităţi impunătoare de pesticide expirate şi care prezentau un pericol enorm pentru cetăţeni.

Totodată, NATO e şi un spaţiu de prosperitate. Nu veţi găsi nicăieri în lume un stat membru al NATO, care să nu fie considerat măcar relativ prosper, dacă nu prosper în adevăratul sens al cuvântului. Iar rolul jucat de NATO în dezvoltarea statelor respective este unul semnificativ.

NATO mai e şi un promotor al unor astfel de valori fundamentale ca democraţia, libertatea, drepturile omului. Şi nu e neapărat ca intervenţiile NATO să fie percepute strict pe filiera militară – avem o mulţime de exemple când aceste lucruri au fost reuşite pe căi paşnice.

În concluzie, putem deduce că înfiinţarea unui Oficiu de legătură NATO la Chişinău presupune mai multe potenţiale beneficii pentru ţara noastră. Important este să avem  capacitatea de a ne poziţiona reuşit pentru a nu rata nicio oportunitate. Iar pentru aceasta trebuie să ne debarasăm de stereotipuri şi să înţelegem că în Republica Moldova vine nu o misiune militară, ci una cu personal civil, având statut de misiune diplomatică. Iar astfel de misiuni nu pot să genereze decât efecte benefice pentru ţara în care vin.

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast