Un nou jucător în peisajul european

Emmanuel Macron, noul Preşedinte francez, se pare că vrea să facă din ţara sa noul motor al Uniunii Europene sau, cel puţin, cel de-al doilea motor al UE. În timp ce pesimismul a pus stăpânire pe unele ţări din UE, mai ales după Brexit, noul Preşedinte francez a venit cu iniţiativa reformării Uniunii, idee care s-ar putea dovedi salvatoare pentru marea familie europeană.

Emmanuel Macron şi-a expus punctul de vedere privind necesitatea reformării UE în timpul primei sale vizite peste hotare în calitate de şef de stat – la Berlin, în cadrul întrevederii cu Cancelarul federal Angela Merkel. Nu cred că alegerea locului în care a fost enunţat mesajul respectiv a fost una întâmplătoare, or se ştie că Germania a jucat până în prezent şi continuă să joace rolul de locomotivă a UE. Iar reacţia Germaniei la iniţiativa noului Preşedinte francez ne duce la gândul că aceasta a fost acceptată şi că va fi susţinută. Cu atât mai mult, că ea consună cu căutările unei soluţii salvatoare pentru Uniune şi care la un moment dat fusese enunţată sub forma strategiei „Cele două viteze ale Europei”.

Astfel, Emmanuel Macron nu doar că a oferit un moment de respiro UE, ieşind învingător în lupta pentru Preşedinţia Franţei cu Marin Le Pen, care vroia să-şi scoată ţara din UE, dar vine cu o idee care ar putea constitui o nouă şansă pentru Uniunea Europeană.

În situaţia creată, Republica Moldova trebuie să fie cu ochii pe acţiunile noului Preşedinte francez şi să încerce să se regăsească pe agenda preconizatei reforme a UE, de care vor depinde decisiv şi şansele procesului de integrare europeană a țării noastre. S-ar părea că Moldova nu prea are ce face în asemenea circumstanțe şi urmează doar să aştepte cum vor evolua evenimentele. Dar nu e chiar aşa. În condiţiile în care Franţa poate deveni unul din motoarele UE, ar fi indicat să ne amplificăm acţiunile pe filiera francofoniei. Republica Moldova e un stat francofon, fapt ce a definit în mare parte relaţiile noastre din ultimii 25 de ani cu alte state francofone, inclusiv cu Franţa. De ce acum nu am utiliza această filieră, pentru a prinde un curent favorabil procesului de integrare europeană a ţării noastre?

 

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast