„Să nu admitem o revanşă comunistă”

–  Dle Untilă, recent, MAE a fuzionat cu Partidul Liberal. V-ați regăsit deja în noua echipă?
– Răspunsul la această întrebare ar trebui să fie împărțit în două – partea politică și partea practică. Din punct de vedere politic, echipele MAE și PL sunt perfect compatibile, avem aceleași principii, aceleași valori, aceleași obiective etc. Aici nu sunt și nici nu puteau să fie careva probleme. Dacă e să mă refer la aspectul practic al întrebării, trebuie să recunosc că procesul de fuziune la nivel de teritorii încă nu s-a finalizat, iar pe alocuri avem și unele situații, depășirea cărora implică un anumit efort. Și nu e vorba de principii sau valori, ci de faptul că în mai multe raioane și MAE și PL au structuri destul de bune, din care motiv închegarea echipei comune necesită un mare compromis. Ecuaţia fuzionării presupune şi unele pierderi, însă aceste pierderi trebuie reduse la maximum. De aceea, scopul nostru este acum sa facilităm de la centru fuziunea în fiecare raion, fiecare oraș, fiecare sat nu doar pentru a păstra potențialul uman pe care-l au aceste două componente, ci și pentru a avea în consecință organizații teritoriale mult mai puternice.

– Exemplul Dvs. de fuzionare a fost urmat și de alte formațiuni politice. Putem vorbi despre demararea unui proces de consolidare a partidelor democratice?
– Este un proces absolut normal și mă bucur că politicienii noștri înțeleg necesitatea consolidării segmentului democratic. Fărâmițarea excesivă a spectrului politic ne-a jucat festa de multe ori și Republica Moldova a pierdut enorm în dezvoltarea sa ca stat independent. Să ne referim doar la cei mai bine de opt ani de guvernare comunistă care, apropo, au fost o consecință directă a incapacității democraților de a fi uniți măcar în chestiuni principiale și de importanță majoră pentru viitorul țării. Din acest considerent, procesele de consolidare a segmentului democrat pot avea doar consecințe benefice. Cu cât mai uniți vom fi, cu atât mai puține șanse de revanșă vor avea forțele antidemocratice şi antinaționale.

– Actuala campanie electorală ar putea afecta relaţiile dintre forțele democratice din Republica Moldova?
– Depinde de modul în care o vor aborda politicienii din tabăra democrată. Noi, cei din PL, am anunțat că vom avea o campanie curată, că ne vom promova reprezentanții, programul, ideile, că nu vom ataca oponenții etc. Aș vrea să cred că și celelalte partide din tabăra democrată vor proceda de aceeași manieră, deși primele săptămâni de campanie nu ne inspiră optimism din acest punct de vedere. Cu regret, trebuie să constatăm că unii politicieni democrați nu au înțeles miza enormă a acestui scrutin. Or, pericolul revanșei comuniste încă nu a trecut – acest partid rămâne destul de influent și, dacă nu dă Doamne, iese învingător din acest scrutin, vom ajunge să recunoaştem că efortul nostru din ultimii ani de a reda Republicii Moldova un viitor european și democratic a fost în van.

– Faptul că principalele partide din tabăra democrată vin cu diferiți candidați la primăria capitalei este o problemă sau o manifestare democratică normală?
– Desigur, în condițiile unei societăți democratice, e normal să aibă posibilitate să candideze oricine dorește și întrunește condițiile legale în acest sens. Dar nu putem trece cu vederea nici specificul situației în care ne aflăm. De aceea, încă până la demararea campaniei electorale, eu am venit cu un apel public în care am îndemnat partidele din Alianța pentru Integrare Europeană să susțină un singur candidat la primăria capitalei. Este clar că anume Dorin Chirtoacă are cele mai mari șanse de a deveni primar al capitalei pentru al doilea mandat consecutiv. Susținerea lui de către întreaga Alianță ar fi constituit un semnal transmis întregii societăți că democrații pot fi uniți, atunci când e vorba de viitorul cetățenilor și ar fi exclus orice speculație privind o eventuală câștigare de către comuniști a primăriei municipiului Chișinău. În plus, ar fi fost evitate situațiile de tensiune între partidele democratice care, în ultimul timp, se înregistrează tot mai des.

– Unii analiști susțin că unica șansă de păstrare a AIE ar fi ca PCRM să câștige alegerile locale din acest an. Ce părere aveți?
– Eu nu aș vrea să ajungem în situația în care să ne căinăm: dă-ne, Doamne, mintea cea de pe urmă. Dacă comuniștii câștigă alegerile locale (ceea ce mie nu mi se pare real), se va crea din nou o ruptură între puterea centrală și cea locală. Societatea noastră nu se va putea mișca înainte ca un tot întreg, vor apărea blocaje, situații tensionate etc. Asta ne dorim noi? Asta așteaptă de la noi oamenii? Sigur că nu! Dacă ţinem cu adevărat la alegătorii noştri, ar trebui să luăm în calcul şi părerea lor, care ne îndeamnă la consolidarea forţelor împotriva adversarului comun. Iar o primă condiție în acest sens ar fi un comportament decent în campania electorală, abținerea de la atacuri reciproce și colaborarea între forțele democratice în fiecare teritoriu concret, deja la această etapă, pentru a nu admite o revanșă comunistă. Evident, alegerile locale vor constitui un examen serios nu numai pentru AIE-2, nu numai pentru clasa politică, ci şi pentru întreaga societate. În funcţie de rezultatul acestor alegeri, vom putea stabili care este impactul reformelor promovate de actuala guvernare şi în ce măsură e dispusă populaţia să susţină aceste reforme.

– Aveţi în vedere acel credit de încredere acordat partidelor din alianţa de guvernare?
– Exact. Miza a fost mare şi aşteptările sunt la fel de mari.  Dacă nu vom putea demonstra că ne interesează în primul rând soarta cetăţeanului şi nu interesele înguste de partid, unul dintre cele mai grave handicapuri cu care se confruntă actuala guvernare, atunci încrederea oamenilor se va epuiza treptat şi riscăm să ne alegem cu un vot de protest. Eu nu întâmplător insist pe ideea unui comportament civilizat dintre componentele alianţei în cadrul alegerilor locale. Lumea s-a săturat de cearta dintre politicienii de la guvernare, de reglările de conturi şi loviturile de teatru ce s-au produs din abundenţă pe scena politică moldovenească în ultima vreme. Şi nu ar fi deloc înţelept să încercăm la nesfârşit răbdarea oamenilor.

– Totuşi, până la urmă, o confruntare directă dintre candidaţii AIE-2, oricum va avea loc?
– Eu sunt convins că anume reprezentanţii AIE-2 vor obţine cele mai multe mandate în alegerile locale, de aceea, îndemnul meu este pentru o competiţie corectă, indiferent de rezultatul pe care-l va obţine un partid sau altul. Evident, vor sări şi scântei, dar este important ca această luptă să nu depăşească limitele unei competiţii electorale, ca această concurenţă firească până la un anumit moment să nu treacă în duşmănie. Dacă se vor respecta regulile jocului, cu siguranţă vor învinge cei mai buni. Important este, repet, să ne gândim şi la ziua de mâine.

– Credeţi că ne așteaptă iarăși alegeri parlamentare anticipate?
– Nu ştiu. Alegerile parlamentare anticipate ar fi echivalentul unei catastrofe pentru Republica Moldova. Ar fi al șaselea scrutin republican în mai puțin de trei ani. Noi nu ne putem permite o asemenea irosire de bani şi de timp. Eu cred că forțele politice din Republica Moldova, în primul rând cele care formează Alianța pentru Integrare Europeană, vor avea suficientă înţelepciune pentru a depăşi criza politică şi pentru a readuce ţara pe un făgaş normal de dezvoltare.

Timpul, 6 mai 2011

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast