„Un vot solidar pentru Dorin Chirtoacă”

Duminică, 28 iunie, în mai multe localităţi din Republica Moldova se va desfăşura turul doi al alegerilor primarilor. Asemenea alegeri vor avea loc și în capitală, unde lupta se va da între Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi.

În cele ce urmează, aş vrea să mă refer anume la alegerile din capitală, care, în opinia mea, sunt de o importanţă deosebită. Aş spune chiar de o importanţă mult mai mare decât alegerile din 2007 şi 2011. Or, acest scrutin trebuie privit inclusiv şi prin prisma noilor tendinţe geopolitice, a situaţiei create în spaţiul ex-sovietic şi care ne vizează direct.

Se ştie că Rusia face tot posibilul pentru a deturna fostele republici sovietice de pe calea integrării europene. De exemplu, în Ucraina, Kremlinul a mers la declanșarea unui război deschis, care a luat numeroase vieţi omeneşti, a distrus destine şi a aruncat în haos cel mai mare stat european. Despre alte scenarii de acelaşi fel se vorbeşte cu îngrijorare la diferite foruri internaționale. Strategia Rusiei este una cât se poate de clară: aduce în fruntea anumitor regiuni sau oraşe lideraşi loiali, pe care-i controlează totalmente, apoi, prin intermediul acestora, provoacă tendinţe separatiste, le alimentează un timp, după care trece la exercitarea presiunilor asupra conducerii centrale a ţării. Dacă aceasta nu cedează, sunt aplicate alte scheme și modalități mult mai violente, care finalizează cu detaşarea teritoriilor menţionate de restul ţării.

Nu cred că este întâmplător interesul tot mai sporit manifestat de Rusia faţă de unele regiuni ale Republicii Moldova. Dacă anterior mâna Kremlinului se vedea doar în alegerile parlamentare sau atunci când în joc erau puse primele funcţii în stat, acum asistăm la o schimbare de tactică. Am văzut cu toţii ce implicare masivă a avut Rusia în alegerile din Găgăuzia, câştigate din primul tur de candidatul susţinut masiv de Moscova, Irina Vlah. Am văzut apoi cum Renato Usatîi, care la un moment dat parcă era interesat de lupta pentru primăria Capitalei, pentru a nu-i încurca Zinaidei Greceanîi, a fost paraşutat la Bălţi, unde a şi ajuns primar. Am văzut ce s-a întâmplat la Orhei, unde Ilan Shor, un personaj care nu-şi ascunde simpatiile faţă de Moscova, a câştigat primăria din primul tur (deși are interdicţie de intrare în Rusia, până la urmă, Ilan Shor tot omul Moscovei se va dovedi a fi). Am văzut ce s-a întâmplat în alte localităţi, inclusiv în unele oraşe cu pondere, în care în turul doi au ajuns reprezentanţii partidelor pro-moscovite. Cu alte cuvinte, Moscova a folosit alegerile locale generale din acest an pentru a pune la temelia stabilităţii, integrităţii teritoriale şi viitorului statului Republica Moldova mai multe mine cu efect întârziat.

Pe fondalul acestei situaţii, bătălia pentru primăria Capitalei este una extrem de importantă. Aş zice chiar că, de rezultatele acestei bătălii depinde viitorul ţării. Închipuiţi-vă numai pentru un minut ce s-ar putea întâmpla dacă Zinaida Greceanîi ar deveni primar general al municipiului Chişinău. La prima indicaţie a Moscovei, aceasta ar provoca un conflict direct cu autorităţile centrale. La prima indicaţie a Moscovei, ar putea ieşi cu critici dure la adresa cursului de integrare europeană a Moldovei. La prima indicaţie a Moscovei, ar putea veni cu diverse iniţiative privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală. La prima indicaţie a Moscovei, ar putea cere federalizarea Moldovei, Chişinăul (cum spuneau anterior diverse personaje aflate în slujba Kremlinului) urmând să devină subiect al acestei federaţii.

Eu nu mai vorbesc deja că accederea la cârma Capitalei a Zinaidei Greceanîi ar însemna scindarea în continuare a societăţii, aşa cum îşi doresc toţi acei care se află în serviciul Kremlinului. Nu cred că cineva se mai îndoieşte nici de faptul că pentru socialişti această funcţie este însemnată nu din punctul de vedere al soluţionării problemelor Capitalei, ale cetăţenilor, ci e percepută ca o trambulină politică, ce le-ar permite să se relanseze după eşecul suferit în alegerile locale, ca mai târziu să poată pretinde la preluarea puterii la nivelul întregii ţări. Oare de un așa primar are nevoie Capitala? De un om care vrea să folosească Chişinăul pentru a pune ulterior pe tavă ruşilor întreaga ţară?

Este absolut evident că Chişinăul nu poate fi antrenat în lupte politice şi geopolitice. Chişinăul are nevoie de dezvoltare, de continuarea tuturor acelor proiecte care au fost demarate cu succes în ultimii opt ani. Urmează a fi susținute eforturile îndreptate spre îmbunătăţirea infrastructurii, spre înnoirea parcului municipal de troleibuze şi autobuze, de ameliorare a climatului investiţional etc. Nu în ultimul rând, Capitala trebuie să rămână un portdrapel al integrării europene a Republicii Moldova, aşa cum a fost în toţi aceşti ani. Iar asemenea obiective pot fi atinse doar cu Dorin Chirtoacă în funcţia de primar general al municipiului Chişinău!

În final, aş vrea să menţionez un singur lucru: Chişinăul a fost tot timpul o oază a democraţiei şi un spaţiu în care flacăra libertăţii şi integrării europene a ars necontenit, chiar şi atunci când practic întreaga ţară era scufundată în bezna guvernării totalitare a comuniştilor. Forţele revanşarde niciodată nu au reuşit să pună mâna pe Chişinău, chiar dacă au depus eforturi colosale în acest sens. De aceea, duminică, 28 iunie, trebuie să le mai dăm o lecţie acestor forţe şi împreună, prin votul nostru solidar pentru Dorin Chirtoacă, să le dovedim că Chişinăul a fost, este şi va fi un oraş european, un oraş al libertăţii, în care nu au ce căuta slugile Moscovei şi agenţii unor interese străine capitalei Republicii Moldova.

www.timpul.md

4 Comments

 1. radu /

  Dacă D. Chirtoacă și-ar fi exercitat mandatul altfel, el ar fi câștigat detașat.

 2. =Conu Dacu= /

  O VARĂ FIERBINTE 2015-
  EVENIMENTE UNIONISTE PRO-EUROPENE la CHIȘINĂU-
  BUN ! BUN ! BUN ! – Blocul Unirii Naționale ! – B.U.N. !
  —————————————————————————————————————————————-
  1.
  Duminică, 28 iunie 2015 – Zi de Doliu Național
  în aminitirea unei zile negre de 28 iunie 1940 – dezmembrarea României –
  și ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către trupele comuniste rusești.
  Toată Lumea Bună va purta pe străzi drapele sau insemne tricolore cu o cordică neagră de doliu
  în memoria buneilor și străbuneilor care au trăit această dramă sfâșietoare,
  și noi la fel o mai trăim în fiecare zi.
  2.
  Semnați cu toții Listele Re-Unirii,
  căutați-i pe voluntarii BUN-i și semnați Re-Unirea noastră pe Vecie cu România pt. copiii și generațiile viitoare, zilnic la Cortul Unionist la intrarea pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Veți obține și un cadou – materiale unioniste pentru distribuire la sate, prin autobuze, biserici, școli, magazine, etc.
  Nu mai dormiți! Deșteptați-Vă ! La Actiune ! O Campanie Unionistă de Semnături începută la 16 mai la Chișinău după cel mai Mare Miting Unionist din ultimii 25 de ani.
  /circa 25 mii de participanți/
  3.
  Veniți cu toții cu drapele și pancarte unioniste
  la Marea Adunare Națională Unionistă Europeană
  din 5 iulie 2015, orele 2-4 pe Piața Mare din Chișinău.
  Pentru grupurile de 10 persoane unioniste de la sate se va organiza transport gratis –
  – contactați-l pe Sergiu, Chișinău, tel. 06 711 5728
  – autobuze organizate și din București ( 072 484 0009 (Ștefan) și (076 334 1006 (Laura).
  /reprezentanți B.U.N.-i -Costică Codreanu, Ileana Podoleanu, Tolică Ursu,
  Vicu Prisăcaru, Dinu Plângău, Olguța Cojocaru, Irinuca Ciobanu, Oana Iovu, Lucica Stegărescu,
  Ana-Lucia Carazanu, Gina Rogote, Titi-Ana Evtodi, Petrișor Musteață, Tudor Jalbu, Olguța Crăciun,etc.
  4.
  Marșul Unionistilor pe jos sub semnul lui Ștefan cel Mare –
  pornire la 6 iulie din Chișinău apoi Ungheni la 10 iulie,
  continuare spre Iași și București.
  Veniți cu noi !
  Pregătiți-vă din timp încălțămintea sportivă confortabilă
  și rucsacul cu cele necesare.
  tinerii md
  tel. 373+ 67 69 33 38
  tineriimoldovei gmail com
  5.
  Sâmbătă, 11 iulie 2015,
  Al Treilea Pod Unionist de Oameni-
  UN MARE POD UNIONIST-LANȚ UMAN se va forma pe ambele maluri la Prut
  și pe podul feroviar Eiffel la Ungheni, la 20 km est de Iași.
  pt. a pregăti Marea Re-Unire Viitoare.
  /un Lanț Uman similar aceluia din 1989 din Țările Baltice contra ocupației sovietice.
  Primul Pod Unionist de Flori la Prut-la 6 mai 1990, al doilea Pod Unionist -la 16 iunie 1991.
  Vă așteptăm cu drag!
  /urmăriți evenimentul pe Facebook/
  6.
  Concurs Foto Unionist Vestimentar –
  www magazin romanism ro
  7.
  Concurs clip-video – Ce Înseamnă Re-Unirea !
  Priviți acest clip de Ilenuța Corcimaru – O viață mai dulce !
  Nr 1 din topul meu !
  Hohote de râs garantate !
  http unireainseamna md concurs
  8.
  Alegerile locale –
  – Lista candidaților est-moldoveni unioniști pro-europeni care au semnat
  “Pactul pentru RE-Unire. Pactul pentru Europa” –
  www pact md
  9.
  B.U.N. ! –
  – A nu confunda Organizația Civică B.U.N.-ă din Chișinău
  Cu Partidul creștin-democrat -100% B.U.N.- din București,
  reînființat în aprilie 2015, coordonator scriitorul Claudiu Tănăsescu
  10.
  Alte sloganuri pentru a fi scandate sau scrise pe pancarte
  pentru marșurile unioniste –
  – RE-U-NI-RE-PE-VE-CI-E!
  – RE-U-NI-RE-PE-VE-CI-E!
  – RE-U-NI-RE-PE-VE-CI-E!
  – RO-MÂ-NIA-MA-RE = ÎN-VE-CHI-LE-HO-TA-RE!
  – DA-CIA-STRĂ-BU-NĂ = O-MA-RE-CU-NU-NĂ !
  – SFA-TUL-ȚĂ-RII-NE-UI-TAT!
  – MIR-CEA=ȘTE-FAN=ȘI-ZA-MOL-XE!
  – MAT-COV-SCHI=LA-RI=ȘI-VI-E-RU!
  – JOS-HO-TA-RUL-DE-LA-PRUT!
  – JOS-HO-TA-RUL-STA-LI-NIST!
  – DOI-NA-ȘI-ION-CÂN-TA-TÎ –
  = EU-RO-PA-E-A-ICI!
  – LI-BER-TA-TE-LUI-GE-OR-GI-CĂ!
  ================================================
  11.
  Școli de vară în România la munte și la mare pentru tinerii unoniști din Rep. Moldova –
  peste 10 mii de tineri est-moldoveni vor călători în România.
  Înscrieți-vă aici-
  tinerii md
  actiunea2012 ro
  12.
  Chișinău, 19 iunie-5 iulie 2015, orele 11- 7,
  două corturi unioniste – unul în fața Poștei Centrale, altul în fața Magazinului Unic, care vor distribui materiale Unioniste. O Campanie Unionistă -Est-Moldovenii sunt Români !-organizată de Platforma Unionistă Civică- Onoare, Demnitate și Patrie, lider- Vlad Bilețchi. Cei mai activi voluntari vor participa în iulie la o Școală de Vară de lângă București, la Cedevia.
  tel.: 079 644 618 sau 068 888 455 sau le pot scrie organizatorilor pe pagina de FaceBook.
  13.
  După Viitoarea apropiata Re-Unire a Basarabiei istorice cu România, noua Mare Patrie se va numi DACIA –
  vechea denumire a Vetrei strămoșilor noștri,
  la propunerea B.U.N-ului din Chișinău.
  ———————————
  14.
  N.B.
  Anul 2015 –
  TEROAREA ȘI RĂZBOIUL TIMOFTIST FILATELIST
  SIS-TEMATIC BĂLĂNIST KGB contra UNIONIȘTILOR CONTINUĂ-
  – după arestarea și expulzarea peste Prut la 13 mai
  a liderului unionist Georgică Simion, vest-moldovean din Focșani,
  iată că acum, un alt Lider Unionist est-moldovean din Ungheni, Anatol Arhire, ex-deputat, a primit o citație la poliția de frontieră mafiotă comunistă voronistă moldo-stalinistă, pentru faptul că a scandat RE-UNIRE TRICOLOR pe Podul de la Prut la de la Sculeni
  sâmbătă, 6 iunie 2015, împreună cu alți tineri unioniști din Rep. Molotova. Și alți 6 Unioniști conducători de mașini au primit citații la Poliția mafiotă filatelistă timoftistă anti-românească pentru faptul de a fi strigat Re-Unire pe Podul de la Sculeni !

 3. Monte Cristo /

  Pentru „secsotele”lui Vovan Kremlevskiy-in acte V.V.Putin

  https://www.youtube.com/watch?v=G6cHOjtbkec&feature=player_detailpage

  https://www.youtube.com/watch?v=OMmWeTqxZRc&feature=player_detailpage

  Pentru cetatenii RM-care au trecut prin „masina de spalat creerii”-„Kremlevka”,”Putinka”,”Imperia”.

  Nu fiti lenosi, privit si patrundeti in comentariu>Nu fiti lenosi si mai cautati si alte surse de informare.
  Ve-ti intelege,ca „masina de spalat” produsa in Russia,la Kremlin,functioneaza cu ajutorul,”pseudoistoricilor”din RM.Nu voi da nume.Le ve-ti gasi singuri.
  La munca romani basarabeni,ma refer la munca intelectuala,debarasati-va de „makaroanele” produse de Russia!

 4. Monte Cristo /

  https://www.youtube.com/watch?v=wL-RDgBsaqM&feature=player_detailpage

  Cumetre „Slavik”! Nu sterge comentarii-le!

  Fii in pas cu democratia liberal!
  Sau trecutul glorios,nu te paraseste!

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast