Este momentul adevăratei reforme politice, prin introducerea votului uninominal şi micşorarea numărului de deputaţi

MAE este, potrivit sondajelor de opinie, partidul cu cea mai spectaculoasă creştere. Cetăţenii Republicii Moldova par să se regăsească în politica proaspătă dusă de partidul lui Veaceslav Untilă, mai degrabă decât în vorbele unor formaţiuni aşa-zis mai mari. Pentru că, aşa cum spune preşedintele MAE, nu există partide mari şi partide mici, ci doar orgolii mari şi mici.

– Domnule Untilă, partidul pe care îl conduceţi, Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană, s-a impus şi pe parcursul anilor, iar de câteva luni s-a afirmat în mod deosebit. Dintre toate formaţiunile înregistrate pe segmentul politic – fie liberale, fie de centru, fie de stânga MAE a formulat sloganul cel mai actual: mai multe fapte – mai puţină politică. Din punctul meu de vedere, acest slogan vă dă şanse pentru scrutinul electoral anticipat din 28 noiembrie. Consideraţi că veţi accede în legislativ?

– Este momentul ca Republica Moldova să fie guvernată, în sfârşit, de o politică a faptelor, nu de o politică a vorbelor goale. Pentru prea mult timp, toată clasa politică s-a aplecat asupra luptelor de orgolii şi ambiţii, asupra satisfacerii mai întâi a intereselor unora sau altora şi abia la final, a interesului naţional. Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană speră să intre în Parlament cu cât mai mulţi deputaţi, pentru a ne putea îndeplini obiectivele pentru Moldova. Din sondajele de opinie interne ale noastre, dar şi din ale altor partide – rezultă că MAE are cea mai spectaculoasă creştere dintre toate partidele.

– Cei trei preşedinţi, Parlamentele de până acum, Guvernele care s-au perindat, au făcut cu preponderenţă politică – ne orientăm în continuare spre CSI ori rămânem pe cam 200 de ani prizonierii iluziei, sau ne orientăm spre Uniunea Europeană. Cam asta e toată politica din RM. În consecinţă, suntem anume astfel trataţi, decât asemenea politică, mai bine pentru orice partid, cu atât mai mult pentru orice lider să se pătrundă de cum trăieşte şi gândeşte de azi pe mâine omul de rând.

– Noi suntem partidul care se consultă cu oamenii, care îi vizitează, care le cere părerea, care îi susţine în faţa autorităţilor. Pentru noi, oamenii reprezintă adevăratul partener politic. Noi avem parteneriat cu oamenii şi negociem doar în numele lor. Electoratul este atent acum într-o măsură mult mai mare la oferta cu efect direct asupra nivelului de trai al cetăţenilor. MAE a demonstrat că acţionează altfel decât celelalte partide, că pune accent pe realizări, nu pe conflicte şi pe urmărirea propriului interes electoral. MAE a determinat creşterea pensiilor, a acţionat în Parlament împotriva abuzurilor, care ar fi dus la majorarea nejustificată a tarifelor la gaze. Există, aşadar, dovada că MAE face lucruri concrete, pozitive, în acord cu ceea ce îşi doresc oamenii obişnuiţi.

– Vă diferenţiaţi de celelalte partide de la noi. Aveţi un mesaj mai proaspăt, spuneţi că faceţi politică mai întâi pentru oameni. Dar celelalte partide pentru ce anume acţionează, nu tot pentru cetăţeni?

– Clasa politică, în ansamblul ei, este falimentară. Referendumul a consfinţit această stare de fapt. Poporul a întors spatele partidelor. Este timpul să oferim altceva populaţiei: să facem agenda politică în funcţie de ce au nevoie oamenii, nu în funcţie de ce au nevoie politicienii.
Noi nu ne-am certat, noi am tăcut şi am făcut. Ne-am dus pe străzi, am vorbit cu oamenii, am strâns semnături de la oameni pentru a creşte pensiile şi cu ele ne-am dus înapoi la Parlament. Am făcut presiuni şi am reuşit să determinăm creşterea pensiilor. Pe noi ne defineşte ce am făcut, nu ce am spus. Fără a fi lăudăroşi, credem că MAE poate fi motorul care poate genera reforma adevărată a clasei politice.

– Aţi vorbit mult în această campanie despre necesitatea reformării clasei politice. 

– O dovadă că actuala clasă politică trebuie reformată o constituie refuzul liderilor forţelor democrate de a semna un Acord prin care se angajau să nu facă alianţă cu PCRM după alegeri. Noi i-am invitat pe liderii forţelor democrate – PLDM, PL, PDM şi AMN – să semneze un Acord de stabilitate politică prin care se angajează să rămână uniţi şi după alegeri, în faţa PCRM. Dar aceştia nu au onorat invitaţia. Ce dovadă în plus mai doriţi?
Dacă semnau, liderii partidelor democratice îşi luau angajamentul  să nu facă alianţă cu PCRM după alegeri, să desemneze candidatul la funcţia de Preşedinte prin votul majorităţii semnatarilor şi să facă din crearea de locuri de muncă şi integrarea în Uniunea Europeană priorităţi naţionale. Sunt lucruri pe care oamenii le aşteaptă de la clasa politică, iar aceşti oameni nu trebuie să fie dezamăgiţi. Ce propune MAE este introducerea votului uninominal şi reducerea numărului de deputaţi, astfel încât politicienii să direct răspunzători în faţa alegătorilor.

– Dintre cititorii noştri vor cunoaşte, posibil, „planul de modernizare a RM prin crearea locurilor de muncă”. Vă oferim spaţiu, oricât, să-i cunoaştem tezele. De unde începeţi şi până unde se va merge.

Planul de modernizare al Moldovei prin crearea de locuri de muncă prevede un set clar de acţiuni prin care estimăm că vor fi generate 60.000 de locuri anual, începând cu 2011. Este un program bine fundamentat, realizat de specialiştii MAE şi de partenerii noştri din societatea civilă şi din mediul universitar. MAE vine cu un program economic de modernizare a Moldovei, în centrul căruia se află obiectivul naţional de a înmulţi locurile de muncă existente.
Proiectul cuprinde 5 măsuri pentru crearea de locuri de muncă noi şi mai bine plătite. Să le luăm pe rând.
1. Reducem dobânzile la creditele acordate economiei şi gospodăriilor, micşorând rata de refinanţare a BNM până la 2-4%. Ca urmare a scăderii ratei de refinanţare a Băncii Naţionale, băncile care acordă credite, inevitabil, vor scădea ratele dobânzii. Astfel, vom obţine credite mai ieftine pentru antreprenori. Aceştia vor fi motivaţi să facă credite şi să îşi dezvolte afacerile. Deci, vor fi create şi mai multe locuri de muncă. La rândul lor, cetăţenii simpli vor putea lua împrumuturi de la bănci, fără să plătească înapoi dobânzi nejustificat de mari. 

2. Reducem impozitele pentru persoane fizice şi juridice, introducând cota unică de impozitare, de 12%. Este o procedură aplicată deja cu succes în ţările postsocialiste. Se reduce inechitatea – aceeaşi rată de impozitare pentru toţi! Atragem în Republica Moldova mai mulţi investitori din străinătate, pentru că o cotă unică reprezintă garanţia unui sistem de taxe şi impozite “fără surprize”.
3. Creştem puterea de cumpărare a populaţiei, majorând pensiile şi salariile. Mai mulţi bani în buzunar înseamnă mai mulţi bani în circuitul economic, deci – o economie în mişcare. Piaţa se va revitaliza, se va dezvolta pentru a face faţă dorinţei de cumpărare. Aceasta înseamnă mai multe afaceri noi, mai multe locuri de muncă noi şi bine plătite.
4. Impunem acordarea salariului minim special şi condiţiilor de muncă corecte în lohn-uri (întreprinderi care folosesc materie primă importată şi exportă produsul finit), pentru a bloca abuzurile celor care caută mână de muncă ieftină în Republica Moldova. Trebuie să încurajăm producătorii să vină în Moldova, să fabrice aici, dar respectând condiţiile de muncă şi salarizare drepte pentru cetăţenii noştri. Oamenii vor avea unde să muncească şi oricum vor fi mai bine plătiţi decât în alte sectoare.
5. Aducem industria prelucrătoare în 1450 de localităţi. Printr-un proiect de lege, urmează a fi create, cu susţinere financiară de la stat, o reţea de centre de prestare a serviciilor agrotehnice, agrochimice, agronomice şi zootehnice, precum şi a sistemelor de colectare şi cumpărare a mărfurilor agricole (laptelui, cărnii, strugurilor, fructelor, legumelor, cerealelor etc.).

– În „mesajul integral al Preşedintelui MAE către cetăţenii RM”, publicat şi în Literatura şi Arta, Nr. 43, Dvs. precizaţi: „din păcate, partidele care s-au perindat până acum la putere, indiferent de culoarea lor politică, au folosit această putere numai pentru a-şi satisface propriile ambiţii”. Aveţi dreptate. Aşa spun oamenii. Admit că la 28 noiembrie reuşiţi. Nu veţi urma aceeaşi cărare străbătută?

– Noi avem nevoie de sprijinul alegătorilor în măsura în care alegătorii au nevoie de fapte din partea politicienilor. MAE crede că politica trebuie făcută pentru oameni şi face politică pentru oameni. MAE a venit în această campanie nu cu un mesaj politic, ci cu o soluţie politică la problemele reale ale oamenilor. Nu venim cu promisiuni deşarte, ci cu proiecte clare, care vor deveni legi în beneficiul cetăţenilor Moldovei. MAE a demonstrat deja că ştie să facă politică pentru oameni. Noi am demonstrat că ne ţinem de cuvânt şi că vom promova o clasă politică reformată. Că vom stopa politica vorbelor goale şi vom aduce mai multe fapte. Noi chiar şi fără să fim la guvernare, cu doar doi parlamentari, am reuşit să impunem pensia minimă. În momentul în care vom avea puterea reală de a face agenda guvernamentală, să fiţi siguri că vom realiza înzecit. Cetăţeanul este partenerul nostru de guvernare. Dacă nu ne respectăm cuvântul, nu mai avem partener.

Pentru conformitate: Haralambie Moraru
Literatura şi Arta, 4 noiembrie 2010

Lasă un mesaj

Treatment of erection Fildena on called sildenafil in Usually patients are advised to start with a 25 mg pill http://www.alicemeds.com/ According to the data of the Consumer Protection the first quarter of 2015, Shanghai Consumer Fildena Pharmacies Protection Committee received a total drugs.
Fildena pills is comes in a fours pack along with the following drugstore http://fildenaonline.com/ carrier and right side of upper receiver are toast